Tid för fika viktigt för Blekingebor

Av
Stina Pettersson

BLEKINGE. Swedavia som driver Ronneby Airport har undersökt Blekingebornas syn på resande. De fick bland annat veta att vi fikar mer på flygplatsen än vad andra svenskar gör.

Det är TNS Sifo som har utfört undersökningen åt Swedavia och den har genomförts för tredje året i rad.

Undersökningen visar att mer än hälften av de svenska resenärerna vill vara på flygplatsen åtminstone en timme i förväg och var tredje vill vara där två timmar innan. Anledningen är att de vill hinna shoppa, besöka kaféer, restauranger och barer. Kvinnorna är de som vill ha mest tid på flygplatsen.

Gärna kaffe eller öl

Just Blekingeborna sticker ut genom att de gärna tar en kopp kaffe eller ett glas öl. 25 procent av oss väljer en öl jämfört med 21 procent i rikssnittet. Här äter 35 procent gärna en smörgås på flygplatsen dessutom.

Vi blekingar tar gärna med oss kameran i handbagaget, det gör 54 procent här jämfört med 45 procent i hela Sverige. Men vi är inte lika intresserade av sociala medier. 20 procent av oss uppdaterar på Facebook men bara 6 procent på Instagram när vi reser. I hela landet gör 26 respektive 13 procent det.

Shoppar på flygplats

Mer än hälften av blekingarna spenderar cirka 500 kronor på shopping på flygplatsen, vilket är mer än rikssnittet. Det de flesta köper är godis, böcker och tidningar. 35 procent i Blekinge känner ett behov av en toalett på flygplatsen jämfört med 21 procent i hela Sverige.

Undersökningen har gjorts om svenskars syn på resor, semestrande och flygplatser över hela världen.

Respondenterna är slumpmässigt utvalda personer mellan 18 och 79 år. Totalt har 4 428 personer deltagit. Den genomfördes mellan den 15 augusti och 22 september i år. Från Blekinge deltog 487 personer. Basen av undersökningen här består av de 233 personer som svarade att de har flugit på semesterresa det senaste året.

Publicerad 09 December 2014 08:00