ÅRSBOKEN utgiven exakt 100 år efter Sven Edvin Saljes födelse där Salje själv kommer till tals.

ÅRSBOKEN utgiven exakt 100 år efter Sven Edvin Saljes födelse där Salje själv kommer till tals.

Sven Svensson, Edvin Svennmo, Sven Edvin Salje

Saljesällskapets Årsbok 2014 utkommen

Av
Peter Enckell

OLOFSTRÖM/JÄMSHÖG Känt barn har många namn. I år är det 100 år sedan Sven Edvin Salje föddes som Sven Svensson. Vad är då bättre än att Saljesällskapet låter författaren själv komma till tals om sig själv och sitt författande.
Föreningens ordförande Gustav Fredriksson skriver en intressant artikel i årsboken om Julgransdebatten i tidningen Såningsmannen. Själva huvudfrågan huruvida det är rätt att hugga gran inför julfirande eller ej är kanske mindre intressant än själva retoriken som Salje svarar för. Han skriver under preudonymen Edvin Svennmo och är blott 17 år gammal. Själv ville han minas att han var i 14-årsåldern. Hur eller hur så är det just hans värnande om julgranar som en del av firandet som slutligen med redaktörens hjälp blir debattens sista ord.
I boken får man en bild av författaren som var sin hemtrakt trogen till skillnad från vännen och kollegan Nobelpristagaren Harry Martinson. Men det som är intressant med denna jubileumsårsbok är författarens egna ord om sitt skrivande och sina romanfigurer.
De brev som innehåller beröm som Harry Martinsson skickade till Sven Edvin Salje finns citerade i boken.
En stor tillgång i boken är kapitlet ”Sven Edvin Saljes plats i den svenska litteraturen” skriven av Karl Lindqvist. Här står att läsa om Salje som en särling bland svenska författare, inte för det han skrev eler för hur han skrev utan för att han på något sätt inte tillhörde etablissemanget och därmed hamnade utanför litteraturhistorien.
Salje levde i en tid och ett rum som blev som ett vakuum för honom själv. Det hand skildrade var förvisso intressant men modern litteratur ville annat och därmed hamnade Salje på en egen kvist i det stora författarträdet.
Det finns som alltid undantag. Lars Furuland, professor i litteraturhistoria skriver bland annat ”Salje står för ett av Sveriges mest lästa författarskap, dessutom av större literärt intresse än flertalet andra masspridda produktioner”.
Under senare år har intresset för Salje vuxit sig starkjare. Hans skrifter har blivit teaterföreställningar och hans berättelser som filmades för ett halvselkel sedan visas årligen i ”hans” hembygd på Lovängsgården.
Saljesällskapets årsbok 2014 ”Sven Edvin Salje - Att skriva böcker” har delats ut till sällskapets 900 medlemmar men finns givetvis att köpa i bokhandeln.

Publicerad 09 December 2014 12:00