Svetlana Leuchuk har sin verksamhet på Gräsvik.Foto: Tinna Hiller Andreasson

Svetlana Leuchuk har sin verksamhet på Gräsvik.Foto: Tinna Hiller Andreasson

Svetlana har hittat sin roll

Klaura Pop Up Market ger chans att jobba tillsammans

Av
Tinna Hiller Andreasson

KARLSKRONA. Svetlana Leuchuk kom till Sverige för fyra år sedan för kärlekens skull. Nu finns hon på Campus Gräsvik där hon arbetar som egen företagare med design i olika former.
Det var genom Klaura Pop Up Market som Svetlana hamnade på Gräsvik. Föreningen finns till för att skapa gemensamma evenemang för unga entreprenörer i Karlskrona.

Motivation och driv

– Det är inte så lätt när man kommer från ett annat land. Man kan inte språket riktigt och måste lära sig en ny marknad. Det handlar inte bara om utbildning och språk, det behövs motivation och driv, säger Svetlana, som kommer från Vitryssland.
Klaura Pop Up Market har betytt mycket för Svetlana, som startade sitt företag Lanagraphic i våras.

Kan bolla idéer

Lokalerna där Klaura huserar tillhör Kruthusen, som upplåter dem gratis under sex månader. Därefter kommer föreningen att få betala en låg hyra.
– Det är ett jättebra sätt att inte jobba ensam. Vi är ett team och kan bolla idéer och stödja varandra. Och för mig är det ett bra sätt att få prata mycket svenska.
När Svetlana kom till Sverige 2010 hade hon utbildning i såväl grafisk design som bildkonst. Efter att ha gått SFI (svenska för invandrare) på Litorina folkhögskola har hon fått stöd och hjälp från olika håll för att kunna starta eget. Bland annat har hon fått coachning från ALMI genom projektet WIESD, Woman Innovation Entrepreneur Sustainable Development.
– Det är en utmaning att finna sin nya roll. Att finna sysselsättning och få känna att man inte ligger till last. Att skapa ett eget rykte och bedömas efter sina färdigheter, säger Svetlana.
I sitt företag jobbar Svetlana även med en i våra trakter ny typ av tjänst, ”graphic recording”.
– Det kan kallas visualisering på svenska. När en grupp träffas och diskuterar idéer, har workshops eller presentationer, så finns jag med och skriver och ritar under tiden. Då får man en bild av det som diskuteras och det blir mycket tydligare vad man har pratat om. En bild säger mer än tusen ord!

Ställer ut målningar

Som grafisk designer blir det mycket arbete i datorn, men Svetlana använder också pennor och penslar, både för illustrationer och bildkonst.
Nyligen visade Svetlana sina målningar på Wachtmeister Galleria och inom kort kommer de att synas i Tegelgården Galleris skyltfönster på Hantverkaregatan.

Publicerad 03 December 2014 08:00