PER SVENSSON omgiven av Dramatenchefen Marie-Louise Ekman och Gösta Ekman. foto: Anna Svensson

PER SVENSSON omgiven av Dramatenchefen Marie-Louise Ekman och Gösta Ekman. foto: Anna Svensson

Per Svensson bästa skådisen

Carlshamnsfostrad får Gösta Ekman-stipendiet

Av
Peter Enckell

STOCKHOLM/CARLSHAMN. Förra måndagen var Per Svensson kallad till Teaterförbundets tillställning. Anledningen var att kollegerna i Gösta Ekman-stipendiets styrelse utsett honom till Årets stipendiat. En ära få skådespelare förunnat.
Gösta Ekman den äldre, skådespelare och farfar till vår tids Gösta Ekman, är en svensk legend. Bland uppburna och beundrade svenska scenartister är han den mest uppburna. När han gick bort 1938, bara 47 år gammal, fick han en begravning som om han vore kung. Över 100 000 människor kantade Stockholms gator där sorgetåget drog fram. Radion höll en tyst minut.
Efter Göstas död anordnades en minnesutställning där intäkterna gick till Gösta Ekmanfonden. Teaterförbundet anordnade dessutom en festsoaré på Oscarsteatern till hans minne, också den till förmån för Gösta Ekmanfonden som sedan 1939 delar ut Gösta Ekman-stipendiet till skådespelare. Det är en imponerande skara skådespelare som under åren fått stipendiet. Förra årets stipendiat Allan Svensson har sagt om Per ”att när han stiger in i teaterfoajén är det som att öppna ett fönster”.
Detta tolkas självklart som at Per är en frisk fläkt i teaterriket i huvudstaden.
Per Svensson är aktuell i Molieres ”Den Girige” där sista föreställningen innan ett längre uppehåll just spelats, och Tjechovs ”Måsen” på Dramaten. Där väntar också till våren rollen som Hjalmar Ekdahl i Ibsens ”Vildanden”, en roll som Gösta Ekman den äldre också spelat. I nyårshelgen syns Per i SVT i ”Den fjärde mannen”, ett polisdrama av Leif GW Persson och efter nyår väntar inspelning av nya avsnitt av komediserien ”Welcome to Sweden”.
Den minnesgode kan säkert erinra sig Pers första stapplande steg in på teaterscener i Carlshamn. Han var med i gänget bakom bildandet av Teatersmedjan och återvände till Carlshamn och vännen Mats Sandelius uppsättning av ”Rasmus på Luffen”. En luffarroll som vi sent ska glömma.

Publicerad 03 December 2014 10:00