Det är inte helt lätt att reda ut vilket skräp som ska slängas i vilken container, detta funderar Rami Sadedin och Eldar Bitiqi kring tillsammans med Linda Gustavsson. Foto: Oskar tinggren

Det är inte helt lätt att reda ut vilket skräp som ska slängas i vilken container, detta funderar Rami Sadedin och Eldar Bitiqi kring tillsammans med Linda Gustavsson. Foto: Oskar tinggren

Lekbacken lär sig att sortera sina sopor

Av
Oskar Tinggren

Under hela hösten har barnen på Lekbackens förskola fått lära sig allt om sopsortering och återvinning. Plast, papp, metall, de har koll på allt och om föräldrarna inte sorterade innan har barnen sett till att de gör så nu.
– Min syster har barn här och de var inte så noga hemma innan, men nu så, säger Linda Gustavsson.

Det är Tetra Pak som startat tävlingen Jakten på de glömda kartongerna, där skolklasser runt om i Sverige uppmuntras att lära sig om återvinning. På Lekbackens förskola var detta något de redan hade planer och när detta då dök upp samtidigt kändes det som något naturligt att plocka upp.

Filmer och sagor

– Vi drog igång det med femåringarna efter sommaren och vi kommer fortsätta även efter det att tävlingen avslutas i december och kör vidare även nästa år med de som är med i denna gruppen då. Barnen är med oss ute i köket och i vårt dagliga arbete och sorterar, säger Linda Gustavsson som är ansvarig för projektet.

Men det har inte bara förankrats hos barnen genom det egna deltagandet, de har också tittat på filmer och läst sagor med återvinningsbudskap, de har intervjuat barnen för att höra hur de gör hemma och har varit iväg på en studieresa på soptippen.

Byggprojekt

– Nu har vi också ett byggprojekt där vi ska samla ihop så många tomma mjölkkartonger vi kan för att i slutet av månaden bygga något av detta. Vad det blir får väl barnen bestämma själva, men det har blivit ett hundratal redan, och då har vi bara börjat denna veckan.

Tävlingen är uppdelad i olika delmoment där för- och grundskolor i hela landet deltar. För att ha chansen att vinna de olika priser som finns ska de slutföra uppdrag som till exempel olika studiebesök, publicera bilder på hur de jobbar med återvinning eller få barnen att ta hem och lära föräldrarna hur de ska göra.

– Priserna kan vara allt ifrån biobiljetter till ekologisk juice, men jag kan inte påstå att vi gör det för att vinna några priser. Vi kommer att fortsätta med detta långt efter att tävlingarna tar slut i december, säger Linda Gustavsson.

”Blir till något annat”

Den här dagen ska de till den lokala återvinningscentralen och slänga allt skräp de har samlat på sig. Allt sorterat i förhand, men det kan vara svårt nog ändå att luska ut vad som är papp och vad som är plast. Varför det är viktigt med återvinning, det har de klart för sig i alla fall.

– Slänger man inte sitt skräp så blir det fullt i soptunnan och när det försvinner därifrån så blir det till något annat, ibland i andra färger, säger Melvin, Mathilda och Elias.

Publicerad 03 December 2014 11:00