Ruwayda och hennes lillebror Khalid sitter tillsammans med Felica Karlsson och julpysslar på Lindemohemmet. Foto: Kristian Andersson

Ruwayda och hennes lillebror Khalid sitter tillsammans med Felica Karlsson och julpysslar på Lindemohemmet. Foto: Kristian Andersson

Julpyssel på Lindemohemmet

Fritidsgården Hejan flyttade in under en pysselkväll

Av
Oskar Sandström

ASARUM. Asylboendet Lindemohemmet fick besök i måndags av fritidsgården Hejan och deras tjejgrupp. Tillsammans med de boende pysslade de, tillverkade julpynt och lärde känna varandra lite bättre.
Hejan har tjejkvällar varje måndag och det var under en sådan kväll som idén dök upp, berättar fritidsledare Lotta Winter.

– Vi satt och fikade och kom in på likheter och olikheter, flyktingar och om vi skulle kunna göra något tillsammans.
Lotta Winter hörde av sig till Lindemohemmet och volontären Mona Olausson som hjälpte till att styra upp pysselkvällen. Barn, ungdomar och vuxna har tillsammans gjort pärlplattor, ljuslyktor, apelsiner med kryddnejlika, girlanger och smällkarameller. Språkskillnaderna har inte varit något större problem.
– Vi har pratat lite engelska och använt teckenspråk och det har fungerat bra, säger Lotta Winter.
Yasmin Mohammed Ali besökte Lindemohemmet med sina barn och hjälpte också till som tolk. Hon tycker att pysselkvällen var en bra idé.
– Det är jättebra att barnen kan få träffas och dela med sig av sina erfarenheter. Det märks verkligen hur glada de blir.
Vid ett av borden med en burk pärlor gör Ruwayda, 7 år och hennes lillebror Khalid, 6 år, klart några pärlplattehjärtan, med lite hjälp från Felicia Eriksson. Syskonen och deras mamma kom från Somalia för åtta månader sedan. Ruwayda visar upp sitt julpyssel och ler.
– Det har varit jätteroligt!

Publicerad 03 December 2014 10:00