Frida Björk ?och Louise Magnusson har börjat känna julglädje och längtar efter lite ledighet. ?Foto: Anna Ullén

Frida Björk ?och Louise Magnusson har börjat känna julglädje och längtar efter lite ledighet. ?Foto: Anna Ullén

Halmstads studenter längtar efter julledigt

Av
Anna Ullén redaktion.halmstad@lokaltidningen.se

STUDENTLIV/HALMSTAD. Julen närmar sig med stormsteg och en speciell tomte-feeling har börjat inta Halmstad. Julpyntningen lyser nu på stan och julmusiken trycker sig in mellan Avicii och Sam Smith. Nu saknas bara lite snö och avklarade tentor, sedan blir det jullov för Halmstads studenter.
 
Två studenter som är fyllda med julens glädje är Frida Björk och Louise Magnusson, som nu efter första advent har börjat ladda med snö-längtan och stjärnljus i fönstren. Men det är inte bara lägenheterna som pyntas, utan hela Halmstad börjar nu visa sig från sin mest juliga sida.
– Jag gillar verkligen att stan blir så himla fin på julen med en massa ljus i träden, fina utsmyckningar och affärer som spelar julmusik, det känns som att det händer lite, säger Frida Björk.
Precis som alla andra håller även dessa två studenter hårt på jultraditionerna där bland annat luciatåg, uppesittarkväll och tomteöverraskningar hör till vanligheterna.
– Kvällen innan julafton brukar jag och min familj klä ut oss till tomtar och gå och överraska grannarna med lite skumtomtar och annat gott. Det är så himla roligt eftersom de oftast inte vet vilka vi är under tomtemaskerna, berättar Louise Magnusson.
– Förra året gjorde jag och mina kompisar något väldigt kul på lucia. Vi klädde ut oss till ett luciatåg och lussade runt bland studentlägenheterna på Bolmens klockan fem på morgonen och bjöd på lussekatter. Det var dock inte jättemånga som öppnade, men vi kanske fixar ihop ett luciatåg igen ändå, berättar Frida Björk.
Även fast det är väldigt mycket i skolan för studenterna innan de får går på julledighet så finns det ändå en del saker att se framemot under den tid som är kvar.
– Inom vårt program så finns det en tradition att de som går i ettan håller i en stor julfest för alla tvåor och treor men även också för de som gått programmet innan. Det brukar bli riktigt kul med lite lekar och spexiga luciatåg och sådana saker, säger Louise Magnusson.
Även fast det är några sista tentor och jobbiga uppgifter kvar innan det är dags att ge tomten en kram, så finns det ändå redan gott om julglädje i luften och några glada studenter som njuter av den tid som är kvar av höstterminen 2015.
 
De tre bästa sakerna med julen:
Att vara med familjen. När man pluggar någon annanstans än i sin hemstad så får man ju tyvärr inte träffa sin familj särskilt ofta. Därför är det underbart att få någon vecka där man blir lite ompysslad och får äta god, hemlagad julmat.
Ge bort julklappar. Finns det någon härligare känsla än att se någon bli riktigt glad för en julklapp man köpt? När man verkligen tänkt efter och inte bara köpt någon struntsak bara för att få det gjort. Då är det underbart att ge.
Få julklappar. Den som inte håller med lever i förnekelse. Att känna den där pirriga känslan när man verkligen hoppas på en present som man önskat sig länge, och sedan få den i sina händer. Nu är det jul, här i vårt hus!
 

Publicerad 03 December 2014 15:30