Peters spalt

Peters spalt

Årets julklapp hjälper

Aktivitetsband för handled och landskap

Av
Peter Enckell

Det lackar mot jul och kommersen är i full gång under det som för många butiker är årets hetaste månad. Nu har Handels Utredningsinstitut, HUI, avslöjat att årets julklapp är ett sk aktivitetsband.

Eftersom jag har ett par års erfarenhet av ett Fuelband (Nikes variant) kan jag inte annat än tycka att det är en utmärkt julklapp. För mig fungerar det så att jag varje dag mäter mina fuels - ett mått på aktivitet - och om jag inte uppnått mitt mål på kvällen så blir det en extra promenad på en knapp timme. Att jag efter detta mår betydligt bättre och känner mig i bättre form är kanske inte så konstigt. Bandet har blivit något av ett dåligt samvete på vänsterarmen.

Nu är julmånaden så mycket mer än handel. För mig är Årets julklapp de utmärkelser som jag har glädjen att få ta del av i min roll här på Commersen. I måndags fick jag veta att min gamle vän Per Svensson fått det finaste skådespelarpriset man kan få nämligen Gösta Ekman-stipendiet. Det fina med detta stipendium är att det är hans skådespelarkolleger som utnämnt just honom. Förra året var det en annan Svensson, nämligen Allan. För ett par år sedan träffade jag dessa båda herrar efter att ha sett En midsommarnattsdröm på Dramaten. Denna typ av minnen lever man länge på. Allan Svensson har för övrigt sagt om Per att ”när han kommer in i teaterfoajén, är det som att öppna ett fönster”. Ett bevis på att han är den friska fläkt i teatersverige som nu gjort att han belönas. Jag tror inte att Per Svensson behöver ett Fuelband, fast han skulle nog gilla det. Nästa år fyller denne yngling 50 år och det känns som igår när han som gänglig yngling stod på scenerna här i Carlshamn.

En annan som belönats är Daniel Frank som fick Årets Set Svanholm-stipendium utdelat av Svanholms minnesfond instiftad 1966. Man utser stipendiater som gjort uppmärksammade operainsatser främst inom de tyngre rollfacken. Många vet att Daniel också är en utmärkt hårdrocksångare. (Sveriges manliga svar på Nina Hagen?). Daniel är för övrigt precis tio år yngre än Per.

Johnny Martinsson är ytterligare en god vän. Till skillnad från de båda övriga är Johnny den som själv skapat en stipendiefond. Årets tre kandidater är Niklas Holtne, skådespelare, manusförfattare och inte minst musiker, videokonstnären Maria Meinild, född i Carlshamn, men köpenhamnare sedan tio år tillbaka samt sölvesborgskonstnären skulptören Ludvig Ödman. Under nyårsdagskonserten i Lokstallarna den 1 januari kungörs vem som får stipendiet.

Personliga utmärkelser är viktiga ur flera synpunkter. Dels stärker det självförtroendet hos de som får dem och dels blir bekantskapskretsen både stolt och glad. Jag fick exempelvis veta häromdagen att min svägerska Mia Nilsson är nominerad till Årets Employer Branding Manager. Hon jobbar på SAAB Technology i Linköping men lär ändå få en del med verksamheten i Karlskrona att göra, eller i alla fall med personalen där.
Om aktivitetsbandet är Årets julklapp i Sverige så hoppas jag att en planka till kallbadhuset kan bli motsvarande i Carlshamn. Byggstarten är nu inom synhåll och alla som tålmodigt väntat lär få se kallbadet förverkligat under nästa år. Det har varit en lång process - som faktiskt inleddes redan 1998 - men som nu tack vare generösa insatser kommer igång. Denna friskvårdssatsning lär också bli ett utropstecken inom besöksnäringen. Mitt medborgarförslag kommer för övrigt bli att bli att man byter namn från Väggabadet till Väggabaden.
På tal om armdekorationer och utmärkelser så har Halda Watch fått utmärkelsen ”Watch of the Year 2014” för sin modell Race Pilot. Även om Haldaklockan inte görs i Svängsta så har den ändå en koppling hit,

Återstår då den egna önskelistan. Ett Fuelband har jag redan men det skulle sitta fint med ett liknande runt landskapet Blekinge. Tänk er en mätare som talar om hur hög aktiviteten i länet är varje dag. Ett slags barometer som direkt visar vad kloka beslut får för återverkan på klimatet i länet, exempelvis upphävning av strandskyddet på 300 meter, byggandet av Sydostlänken, färdigställandet av E22 genom hela Blekinge och varför inte nya KY-utbildningar inom områden som lockar unga från hela landet. En sådan skulle Lasse Sällström kunna dra igång uppe i trakterna kring Brokamåla gård. En besöksnäring med tystnad, fiske och skog som främsta attraktioner. En annan skulle kunna handla om digitala utmaningar.
PEN

ÅRETS JULKLAPP till carlshamnsborna under skyltsöndagen svarade Conny Nilsson och Sparbanken för. Den ambulerande levande jukeboxen gjorde succé på gator och torg och agerade även förband till Saving Banks-körens julkonsert i Bellevueparken. FOTO: Peter Enckell

ÅRETS JULKLAPP till carlshamnsborna under skyltsöndagen svarade Conny Nilsson och Sparbanken för. Den ambulerande levande jukeboxen gjorde succé på gator och torg och agerade även förband till Saving Banks-körens julkonsert i Bellevueparken. FOTO: Peter Enckell

Publicerad 03 December 2014 07:00