Mattias Nilsson, Rasmus Petersson och Tobias Emanuelsson har alla skaffat mustasch för att uppmärksamma movember och kampen för manlig hälsa. Foto: Oskar Tinggren

Mattias Nilsson, Rasmus Petersson och Tobias Emanuelsson har alla skaffat mustasch för att uppmärksamma movember och kampen för manlig hälsa. Foto: Oskar Tinggren

Mustascher mot prostatacancer

Av
Oskar Tinggren

MOVEMBER. Vi närmar oss slutet på november, en månad som de senaste åren fått ett namnbyte till movember. Under 30 dagar är det meningen att manlig hälsa ska uppmärksammas, speciellt kampen mot prostatacancer, något Alvesta IBK bidrar till med sina mustascher.

Det är flera unga killar som spelar i Alvesta Innebandyklubbs A-lag, därför är det en stor del av truppen som har lite svårare för att skaffa sig någon vidare ansiktsbehåring. Detta vore normalt inget att hetsa upp sig över, men mer så nu när det finns en hel månad avsatt till att bära just mustasch.

– Nej, det är inte jättelätt för dem och det kan man nog se på de flesta, de behöver nog inte ens raka sig i vanliga fall de flesta av dem. Men jag tror att de ser det som en rolig grej ändå samtidigt som de kan kolla på hur roliga vi ser ut istället, säger Tobias Emanuelsson.

Mot prostatacancer

Mustaschkampen, som det hette från början, är en kampanj som pågått sedan 2007 men som lades ner av cancerfonden 2011. Sedan dess har det drivits vidare som movember där tanken är att män ska odla en mustasch för att uppmärksamma kampen mot framförallt prostatacancer, men även driva samtalet om mäns hälsa i allmänhet framåt.

– Prostatacancer har drabbat personer i min släkt, men som tur är har det hittats och botats i ett tidigt stadium. Men det är en sjukdom som drabbar väldigt många och då är det bra att detta finns precis som det rosa bandet för bröstcancerfonden, säger Mattias Nilsson.


"Vi tar det på allvar"

Att idrottsföreningar engagerar sig i movember har blivit väldigt vanligt och det är ofta de som går i bräschen när det kommer till stora insamlade summor. Alvesta IBK är alltså en av dessa idrottsföreningar som engagerar sig och det var Rasmus Petersson som först lyfte frågan i omklädningsrummet.

– Jag har kört det här i andra lag tidigare som Hovshaga och Ingelstad, allt för att uppmana folk att donera pengar till en god sak och det nappade rätt många på här också. Tanken är väl att göra det som en rolig grej, samtidigt som vi tar det på allvar, säger han.

”Raka av fjunen”

Och de har gjort ett gott arbete än så länge med skänkta pengar bland annat från det halva potten lotteri de anordnar under sina matcher. Och mustascherna verkar också uträtta det jobb de är avsedda att göra.

– Det är många på jobbet som säger åt mig att raka av det där fjunen, men de är på det klara med att vi kör en tävling i laget och gör det för en god sak. Det är några andra som jobbar på samma varuhus som jag som också har börjat odla mustasch, så det verkar fungera, säger Rasmus Petersson.

Publicerad 28 November 2014 11:00