”Vi ?blandar matkulturerna till en mångfald av så mycket lokala råvaror som vi kan” säger Mari Bergenholtz Liljedahl. Här står hon tillsammans med Erzsébet Hársfalvi. Foto: Karl Eckhardt

”Vi ?blandar matkulturerna till en mångfald av så mycket lokala råvaror som vi kan” säger Mari Bergenholtz Liljedahl. Här står hon tillsammans med Erzsébet Hársfalvi. Foto: Karl Eckhardt

Matsatsning med mångkulturell twist

Av
Karl Eckhardt

LJUNGBY. Satsningen Lokal Mat Sunnerbo är i full gång. Men nu känner att Mari Bergenholtz Liljedahl från Maris kök att det är dags att ta nästa steg: mat från världens hörn tillagad med hjälp av lokala råvaror.
Det var i somras som satsningen Lokal mat i Sunnerbo drog igång. Tanken bakom satsningen är att sprida kännedom om lokala matproducenter runt omkring i kommunen. Med hjälp av bland annat en karta över olika butiker och producenter i området så ska det bli lättare att hitta den lokalproducerade maten. Och på Maris kök inne i stan - som fungerar som ett slags nav för satsningen - tillagas maten så långt de går med råvaror från samma lokala matproducenter.
– Det här gör vi för att visa  att vi finns och var man kan få tag på råvarorna, säger Mari Bergenholtz Liljedahl.
Projektet har fått uppbackning av Leader Linné, Landsbygdsutvecklarna och Länsstyrelsen och gruppen har dessutom en Facebooksida där information om olika events och om de olika matproducenterna sprids.
– Det vi ska försöka göra är att växa och att det här med att handla lokalproducerat i Ljungby ska vara en självklarhet för Ljungbyborna, säger hon.
Maris kök har dessutom fungerat som en slags sambandscentral, där man har kunnat beställa olika råvaror från gårdarna för att sedan hämta upp dem på kaféet.

Nästa steg

Satsningen har bara varit igång i ett halvår och än så länge tycker Mari Bergenholtz Liljedahl att det har fungerat bra. Men nu vill hon ta nästa steg i utvecklandet av konceptet med lokala råvaror.
På Maris kök har kökspersonalen sedan en tid tillbaka bestått av människor från olika delar av världen. Mari fick däför idéen att låta även maten få en mångkulturell smak. Personalen som har sitt ursprung i Rumänien, Ungern och Afghanistan kommer att laga husmanskonst från sina hemländer.
–  Vi blandar matkulturerna till en mångfald av så mycket lokala råvaror som vi kan, säger hon.
Den vanliga hemlagade maten som bygger på lokala råvaror kommer även fortsättningsvis att finnas kvar, men nu kommer den alltså att kompletteras.
Startstkottet för satsningen går av stapeln den 1 december på Maris kök där det kommer att serveras en mångkulturell buffé.

Publicerad 28 November 2014 08:00