Ibrahim Alkastaban har varor från många olika delar av världen i sin butik. Kaffe med olika kryddningar är en storsäljare.

Ibrahim Alkastaban har varor från många olika delar av världen i sin butik. Kaffe med olika kryddningar är en storsäljare.

Han tar världen till Gislaved

Av
Malin Nilson

GISLAVED. I över tre år har Ibrahim Alkastaban drivit butiken Lilla orient i Gislaved med framförallt afrikanska, sydeuropeiska och asiatiska varor. Efterfrågan har ökat hela tiden och nu expanderar han med ny, större lokal och bredare utbud.
Det är Klädställets gamla lokal på Citytorget som Lilla orient nu har flyttat in i. Ibrahim Alkastaban har passat på att köpa in nytt sortiment inför öppningen för att fylla butiksytan och är nöjd med förändringen.
– Det är större, det får plats mer varor och ser finare ut, säger han.
Även kunderna verkar positiva till flytten, han berättar att försäljningen ökat hela tiden och fler och fler varor efterfrågas.
– De är glada och trevliga, säger att det är bra och "ni skulle gjort det här för längesen".
Vattenpipor och smink
Idag består utbudet av alltifrån vattenpipor och tobak till skönhetsprodukter och hygienartiklar, husgeråd, inredning och muslimska bönemattor och radband. Bland matvarorna syns saker som fylld aubergine i olja, torkad malva, somaliskt kaffe med ingefära och syriskt med kardemumma. Dessutom kryddor, konserver, grönsaker, och kött.
Hämtat själv
En del av varorna har han själv varit och hämtat i Storbritannien och Belgien, andra köper han in från Göteborg. Nu väntar han på ännu fler varor från Malmö och inom kort tänker han öppna en större charkavdelning. Han skulle också vilja ha grönsaker till försäljning utanför butiken.
Glada kunder
Kunderna kommer från Hestra, Burseryd, Smålandsstenar och Gnosjö för att handla i butiken.  De flesta har utländsk bakgrund och kommer för att köpa specialiteter från sitt hemland som är svåra att hitta annars, berättar Ibrahim Alkastaban. Många av varorna har han tagit in för att de efterfrågats av kunder.
– Vi hjälper folk, de blir jätteglada när de hittar varor som de inte hittar någon annanstans här. Ibland kommer också svenskar som varit i Thailand och blir jätteglada när de hittar en sak därifrån här.
Stora framtidsplaner
Konceptet verkar populärt. För en tid sedan hjälpte Ibrahim Alkastaban en kompis att starta en liknande butik i Hyltebruk, som han menar går jättebra. Nu ska han hjälpa till att starta en i Gnosjö. Han har också stora planer för Lilla orient. I nuläget har han lager i butikslokalen bredvid, men tanken är att även den ska användas som butiksyta framöver. Och den gamla lokalen i andra änden av torget ska han ha kvar. Där vill han starta café med vattenpipor, juicer och matservering.
Du har inte tänkt byta namn till Stora orient?
– Nej, inte än, men kanske, säger han och ler.

Publicerad 28 November 2014 10:00