Zivile Paskauske.

Zivile Paskauske.

Zivile bröt arbetslösheten

Av
Johan Anderberg

BURSERYD. Att bryta arbetslösheten var inte lätt för nysvenska och gravida Zivile Paskauske. Men hon tänkte minsann inte sitta och vänta på att något passande jobb skulle dyka upp. Istället gick hon en kurs och startade eget. Nu bjuder hon hem kunder för att visa familjens specialtillverkade kök och andra inredningsdetaljer.
Under tiden som Zivile pluggade svenska sökte hon jobb efter jobb. Men arbetstillfällen växte inte på träd, särskilt inte för en litauisk ung tjej som dessutom var gravid.
– Men man kan inte sitta och vänta på att jobben ska komma till en, säger Zivile.
Gick kurs
Hon fick chansen att gå en starta eget-kurs som arbetsförmedlingen erbjöd och därefter startade hon företaget T&Z kök tillsammans med sin man. De gör specialtillverkade kök där luckor och skåp är av skjutdörrsystem. De erbjuder även liknande dörrsystem till sovrum och till andra utrymmen. Zivile bor i en vanlig villa i Burseryd tillsammans med sin man Tomas och deras dotter. Tomas kom från Litauen till Sverige några år tidigare för att arbeta på ett företag i Burseryd. Zivile ville plugga klart innan hon följde med sin man till det nya hemlandet. Nu har hon bott i Burseryd i fem år, de väntar familjens andra barn och i somras startade hon upp familjens företag.
– Vi såg ett par kompisar renovera sitt kök och förstod hur mycket det kostade dem. Då tänkte jag direkt, "Det kan jag ordna bättre och billigare", säger Zivile och ler.
Måttbeställer
Tomas är snickare i grunden och själv är hon ekonom, så hon såg genast en möjlighet att starta ett företag som inriktar sig mot specialdesign inom kök och inredning.
– Vi måttbeställer varorna från Litauen och har ingen lagringsplats utan allt kommer direkt till kunden, vilket gör att vi kan hålla nere priset på våra varor, berättar Zivile.
Det vita tidlösa uppvisningsköket är deras egna i villan i Burseryd och där visar gärna Zivile runt. 
– En fördel med att vi själva använder ett kök som vi säljer är att vi visar att det är funktionellt och praktiskt på riktigt.
Nu hoppas Zivile bara på att företaget ska blomstra så de kan utöka.

Publicerad 27 November 2014 09:00