Ensamble Cor består att totalt 25 skådespelare, dansare, musiker och de har repeterat i nästan ett år för den premiär som kommer allt närmare. Foto: Oskar Tinggren

Ensamble Cor består att totalt 25 skådespelare, dansare, musiker och de har repeterat i nästan ett år för den premiär som kommer allt närmare. Foto: Oskar Tinggren

Premiär för Ensamble Cor

Av
Oskar Tinggren

PREMIÄR. Nu är det bara några dagar kvar innan Ensamble Cor har premiär med sin senaste uppsättning, En julsaga av Charles Dickens. – Jag känner att alla är på gång, alla är beredda och tränar på riktigt bra, säger Simon Gräns.

Ensamble Cor, eller ”Växjös Glada Hudik” som de beskriver sig själva, har funnits i fyra år i sin nuvarande skepnad. En konstant trupp på 25 deltagare med olika funktionshinder arbetar där en dag i veckan som skådespelare, sångare, dansare och musiker och snart är det premiär för den uppsättning de har repeterat i snart ett år, En julsaga av Charles Dickens.

”Det gäller att träna”

– Att det blev denna föreställningen till slut har nog mycket att göra med att det varit en dröm för mig av sätta upp En Julsaga. Vi tittade på en film om den sagan och då tyckte alla det var en bra idé för alla kände till den, säger Anette Rosén som är verksamhetsledare för Ensamble Cor hos Studiefrämjandet.

Repetitionerna har alltså pågått i snart ett år och nu handlar det snarast om finslipning inför premiären. Alla sitter samlade och tittar på varandras scener, ger varandra tips, positiv kritik och uppmuntrande ord. Det märks att de vid detta laget vill att allt ska sitta perfekt då frasen ”Vi tar om det från början” frekvent hörs från Anette.


Snart premiär

– Det stora problemet för mig är inte att memorera replikerna utan att komma ihåg när jag ska leverera dem och var jag ska vara. Men det gäller att träna, träna och träna och tillslut sitter det också, säger Mats Gustavsson som spelar Bob Cratchit, en av huvudrollerna.

Men nu måste det alltså sitta för den 28 och 29 november är det dags för premiär på Paladium. Anette Rosén säger att hon känner sig väldigt inspirerad då de har en så stark trupp av skådespelare detta året, precis som skådespelarna själva. Elin Waldo är inne på sitt andra år i Ensamble Cor och håller som bäst på att ladda för att repetera en av sina scener.

– Jag laddar och tränar hela tiden, nu repar vi och de sista träningstillfällena vi har närmar sig. De blir på Paladium.

”Sevärd teater”

Men någon nervositet verkar det inte finnas och självförtroendet är det heller inget fel på.

– Det gick fint förra året och vi kommer fixa detta galant i år också, det ska bli otroligt roligt, säger Simon Gräns.

– Jag tycker absolut att man ska komma och kolla, det är en väldigt sevärd teater vi sätter upp, fyller Helena Green i.

Publicerad 27 November 2014 11:00