Arne sonesson fick äran att göra den första resan på E22. I baksätet kommunalråd Heléne Björklund (S). Foto: Oskar Sandström

Arne sonesson fick äran att göra den första resan på E22. I baksätet kommunalråd Heléne Björklund (S). Foto: Oskar Sandström

Två kommunalråd smygåkte nya E22

Löftet till Arne Sonesson uppfylldes

Av
Oskar Sandström

SÖLVESBORG. Igår tisdag öppnade E22-sträckan Sölve-Stensnäs för trafik, men i förra veckan passade kommunalråd Heléne Björklund på att uppfylla ett löfte hon gav vid första spadtaget för tre år sedan.
Egentligen var det inget första spadtag utan en utspark av Patrik ”Bagarn” Rosengren den där dagen för tre år sedan. Vid det tillfället sade Heléne Björklund (S) att det gamla kommunalrådet Arne Sonesson skulle vara den första att få åka på nya E22. Arne Sonesson var kommunstyrelsens ordförande 1982 till 1988 och arbetade i många år för dåvarande Vägverket och jobbade med den gamla riksvägen som skulle komma att bli E22.

Tur med vädret

Johan Wolgast, projektledare hos Trafikverket, säger att bygget av den nya E22 har gått överraskande bra.
– Det har inte varit några hårda vintrar, inga översvämningar. Det har varit jättebra väder under de här tre åren.
Tidsvinsten för den nya dragningen blir som minst fem minuter. Men med bortplockade fartkameror och högre hastighet kan vinsten bli ännu större när flaskhalsen byggts bort. Hastigheten på den gamla sträckan kommer att vara 60 i byarna och 80 däremellan. Igår släpptes trafiken på och invigningen sker den 3 december. För Arne Sonesson var det en bra upplevelse att få premiäråka nya E22.
– Det är ett fint arbete de har gjort. På min tid var det hacka och spett och gatsten som användes.

Publicerad 26 November 2014 08:00