Peters spalt

Peters spalt

Nästan som en saga

Peters spalt om utvecklingen i Olofström

Av
Peter Enckell

OLOFSTRÖM i fokus. Samhällsutveckling är ett kärt ämne som jag gärna återkommer till. Blekinge i allmänhet är ju inte särskilt känt under rubriken Utveckling utan man dristar sig att använda andra rubrikord som kris och avveckling eller kanske ännu värre ett sorts stillastående dvalatillstånd. Men det finns ljuspunkter.
För inte särskilt många år sedan, när Lehman Brothers drog ur proppen på världsekonomin, drabbades Olofström extra hårt. Åtgärder vidtogs, alla i akt och mening att återställa självförtroendet hos en befolkning där samtliga drabbades av att någon i ens närhet varslats eller sagts upp. Bilindustrin gick nästan på tomgång, vilket självfallet var förödande.
Nu har det gått några år och hjulen börjar åter snurra. Jag hade förmånen att få leda en paneldebatt med temat ”Man får inte jobb” under den sk Idé och Teknikmässan den 18/11. Det kändes motiverat i en ort där arbetslösheten är bland de största i Sverige och i synnerhet ungdomsarbetslösheten är allvarlig. Så var finns då jobben? Även om det rullar på i bilfabriken så är det ändå inte där som de nya jobben skapas. Det handlar om helt andra verksamheter och här har Olofström en mycket viktig uppgift att fylla. En av paneldebattörerna heter Frank Arnesson. Han är en entreprenör från Hörvik som tror stenhårt på Olofström och skälen till detta är flera. För det första har han fått till ett mycket bra samtal och samarbete med såväl politiker som tjänstemän. Han tycker särskilt om det tjänstemannadirektiv som bygglovsavdelningen har fått. Ett bygglov ska inte behöva ta mer än sju dagar, tar det längre tid halveras bygglovsavgiften. Något för övriga kommuner att ta efter, och i synnerhet Carlshamn där bygglovshanteringen enligt Frank Arnesson är onödigt trög. Frank har köpt den fd ICA-butiken i Asarum och har stora planer för byggnaden som dock hotas av byråkratin.
En konsekvens av det positiva mottagandet i Olofström är att det nu satsas på handel i centrum. Willys bygger ut och får med sin nya parkering, entré och utbyggnad en känsla av att hamna mitt i byn. På flygfältet ett stenkast därifrån öppnar inom ett halvår ett nytt företagscentrum med Jem & Fix som största hyresgästen och de båda butikerna Elon och Colorama.
Störst nyhet är kanske att börsnoterade Amasten köper hela Vilbokenområdet med 214 lägenheter som nu renoveras. Samtidigt passar kommunen på att bygga en helt ny förskola i området. Att Frank Arnesson har fått hand om projektet är kanske en handling som ser ut som en tanke. Frank har en son, Mattias, som är specialist på fastighetsförvaltning och han har en dröm om att få flytta hem till Lister. Han får uppdraget och Amasten har lovat fortsatt expansion, kanske till resten av Blekinge.
Det är med andra ord ingen överdrift att säga att Olofström går från bruksort till utvecklingsort. Politikerna måste gnugga händerna över denna utveckling och de ungdomar som gärna vill stanna kvar kan nu fokusera på att utbilda sig till hantverkare, förskolelärare, vårdyrken, inom handeln och mycket mer, och varför inte starta eget? Att Olofström skulle bli en handelsort som lockar folk utifrån var för några år sedan en utopi. Idag är det en realitet. Dessutom har Olofströms befolkning ökat de senaste två åren. Vad månde bliva när dessutom såväl väg 15 (gamla 121:an) rätas ut som att Sydostlänken byggs?
Utvecklingen i Olofström är nästan som en saga i tider där man talar om urbaniseringen som en självklarhet. Personligen tror jag att en del av den positiva utvecklingen kan tillskrivas mångkultur, stort kulturintresse och hög livskvalitet.
Det lackar mot jul men innan dess kommer det att ske två intressanta invigningar. Redan den 3 december kommer motorvägen mellan Stensnäs och Sölve att öppnas. Det betyder att körtiden till och från Blekinge söderut kapas rejält. Den 13 december är det dags för Pågatågen att börja rulla mellan Kristianstad och Carlshamn. Tanken från början var väl att de skulle gå hela vägen till Helsingborg, men det är bra nog så här långt. Pendlingen i Skånes nordöstra hörna och Blekinges västra del kommer med all sannolikhet att öka och det för med sig en större arbetsmarknadsregion till glädje för alla, inte minst för Olofström som ligger mitt i området.
På söndag är det julskyltning och dessutom julmarknad i Sölvesborg. Vi lär ses i vimlet.

VÄLKOMMEN till Olofström. En som gläds åt framgångarna och som är en del av dem är handlaren Roland Nilsson på Willys. FOTO KRISTIAN ANDERSSON

VÄLKOMMEN till Olofström. En som gläds åt framgångarna och som är en del av dem är handlaren Roland Nilsson på Willys. FOTO KRISTIAN ANDERSSON

Publicerad 26 November 2014 07:00