Sven Hagman har valt ut vykorten till boken ur sin egen samling. Foto: Privat

Sven Hagman har valt ut vykorten till boken ur sin egen samling. Foto: Privat

Ny bok om Liatorps vykort

Av
Karl Eckhardt

ÄLMHULT. Hur såg Liatorp ut för hundra år sedan? Och framför allt: hur har Liatorps vykort sett ut genom årtiondena? Det söker en nyutgiven bok av Sven Hagman svar på.
Vykort är mer än bara en bild. De kan även vara ett tidsdokument över en bygd och en svunnen tid.  Nu kommer boken ”Liatorps vykort under hundra år” av Sven Hagman. 
Boken består av 84 vykort ur Sven Hagmans egna samlingar och det äldsta vykortet i boken är från 1901.  Han har själv varit en hängiven vykortssamlare under större delen av sitt liv.
– Man kan säga att i femtio år har jag samlat vykort. Men i ett halvår har jag jobbat med boken, jag började i somras, säger han.

Trivsam skrift

Sven Hagman kommer själv ursprungligen från Liatorp men bor idag i Stockholm.  Det är föreningen Kultur och Samhälle som står bakom  tryckningen av boken. Föreningens sekreterare Börje Rehn berättar att det var Sven Hagman som först kom med idéen om att ge ut en bok om Liatorps vykort och föreningen var inte sen med att nappa på förslaget.
– Det är ju lite trivsamt med en sådan skrift, säger han.
Nu är tanken att boken även ska spridas och säljas i Liatorp.

Gammal företeelse

De gamla vykorten från Liatorp ger inte enbart en inblick i hur samhället såg ut förr i världen. Själva praktiken med att skicka vykort är också minst lika mycket en handling ger en inblick i hur människor förr i världen kommunicerade med varandra.
– Man kan säga att det är en nittonhundratalsföreteelse.  Det var ett väldigt uppsving, man skickade miljoner vykort i vårt land. Folk skickade vykort när de hade namnsdagar, födelsedagar, till alla möjliga tillfällen, säger Sven Hagman.

Publicerad 25 November 2014 11:45