KRISTIAN ANDERSSON framför ett av sina egna favoritmotiv. FOTO: Peter Enckell

KRISTIAN ANDERSSON framför ett av sina egna favoritmotiv. FOTO: Peter Enckell

Historien möter nutid i bild

Se Kristian Anderssons unika fotomontage

Av
Peter Enckell

CARLSHAMN. När Kristian Andersson bjöd in till vernissage under Kulturnatten fylldes Expressenhallen på Karlshamns Museum snabbt med folk. Anledningen var de smått unika bildkollagen som han gjort föreställande gamla Carlshamnsmotiv med inklippta nutidsbilder.
Kristian inledde arbetet under en sjukskrivningsperiod efter en arbetsskada som uppstod i januari 2013. Fotointresset har visserligen alltid funnits där men det har liksom aldrig blivit något. Idén uppstod efter en bild som togs ”på stan” som påminde om en gammal bild han sett. Historiaintresset, i synnerhet för lokalhistorien ochkombinerat med ett intresse för den digitala fotokonsten fick in honom på spåret.
Därför kan man nu exempelvis se en bild från hamnen tagen vid förra sekelskifte med en nytagen färgbild inmonterad. En annan bild blir verklighetsgjord genom att en av dagens flanörer på stan ser ut at samtal med en butiksägare från tidigt 1900-tal.
Genom linsen kan världen förändras och är man bara det minsta intresserad av Carlshamn då och nu så är ett besök i Expressenhallen ett måste. Nu på söndag, skyltsöndagen, arrangeras traditionsenligt Jul på museet och enligt museiföreståndaren Bengt Gabrielsson blir utställningen Karlshamn - bilder genom tiden” huvudattraktion.
Utställningen visar ett femtiotal av Kristian Anderssons totalt drygt hundra bilder. Under skyltsöndagen delas även årets upplaga av Carlshamniana ut till föreningens medlemmar.
peter@commersen.se

Publicerad 25 November 2014 12:00