Desire Ohlsson peppar deltagarna som gör par- och gruppövningar efter egen kapacitet. Här vilar de i plankan och gör sedan ”kålmasken”.
Foto: Stina Pettersson

Desire Ohlsson peppar deltagarna som gör par- och gruppövningar efter egen kapacitet. Här vilar de i plankan och gör sedan ”kålmasken”. Foto: Stina Pettersson

Vardagsmiljöer används för trendig utomhusträning

Av
Stina Pettersson

RONNEBY. Utomhusträning är mer trendigt än någonsin. Nu finns det även i Ronneby i form av Getto fit.

Desire Ohlsson, som driver företaget Get-fit.se, startade Getto fit eftersom hon såg en efterfrågan på något som inte fanns i Ronneby. Hon la upp ett förslag om ett camp, som hon kallar omgångarna av Getto fit, och det blev lyckat.

Träningens namn

Nu har hon kört flera omgångar och om det finns intresse blir det en ny mellan jul och nyår. Annars drar hon igång igen till våren.

Namnet Getto fit kommer ifrån företagets namn och att den sker i utomhusmiljöer.
– Den är inte i getton men det är rätt rått, säger Desire Ohlsson.
Träningen sker med kroppsvikten och utformas så att alla ska kunna vara med både män och kvinnor i olika åldrar.
– Så länge de har ett öppet sinne och är ärliga med om något är svårt kan vi lösa det mesta, säger hon.

De som deltar kan vara personer som inte har kommit igång på gymmet eller som tränat på gym länge men vill köra med kroppsvikt istället. Vissa deltagare återkommer andra är nya.
– De har olika erfarenhet men alla blir lika trötta. Det är ingen intern tävling, om de inte själva vill det.

Under ett camp blir det två pass i veckan i mellan fyra och fem veckor och de får även hjälp med kostrådgivning. På träningspassen kan de får gör allt möjligt som går att göra med kroppen. Det kan vara knäböj, utfall, backintervaller eller armhävningar till exempel.

Linda Fransson och Marina Olofsson ”vilar”.

Linda Fransson och Marina Olofsson ”vilar”.

Ger frihetskänsla

– Men vi springer aldrig långt eller länge. För många är det första frågan. Om man är knäskadad eller har dålig kondition ska man ändå kunna vara med. Vi kan lägga på tempo istället.

Ibland tränar deltagarna i par, andra gånger får hela gruppen en uppgift tillsammans som att de ska göra 100 armhävningar på en viss tid fördelat på alla deltagarna.

Desire tror att utomhusträning har blivit populärt eftersom det ger en frihetskänsla.
– Och sen är det just i detta fall gruppträning. Då kan de pusha varandra.
– Det är roligt att var ute i frihet och frisk luft och att pälsa på sig och svettas.

Ena dagen kan träningspasset ske på en grusyta, nästa i en backe och de har till och med haft pass på en lekplats. Fördelen med att jobba med kroppsvikten ser hon i att alla klarar av det. Deltagarna måste inte använda speciella redskap eller teknik för att klara övningarna.

Jessika Elgström har deltagit i fyra camp. Hon började eftersom hon hade ett stillasittande jobb och konditionen var nere på noll.
– Jag tycker att det är läskigt att gå på gym och så såg jag på Facebook att Desire hade en grupp, berättar hon.

Sedan träffade hon Desire och efter det har hon deltagit. Jessika tycker att det är bra att Desire kan pusha deltagarna och visa övningar.
– Det är bra att hon tjatar på mig när jag ger upp.

Sedan hon började känner Jessika att hon har fått mer styrka och bättre kondition. Dessutom tycker hon att det är svårt att själv se sina framsteg. Då kan de andra i gruppen påpeka dem.

Andreas Pettersson gör sit-ups med bänk.

Andreas Pettersson gör sit-ups med bänk.

Personlig tränare

Desire har tidigare drivit Scandinavian fitness center i Ronneby fram till 2007. Efter det blev hon personlig tränare och kostrådgivare.

Gruppövning med kålmasken.

Gruppövning med kålmasken.

Publicerad 21 November 2014 08:00