OLA OCH CAROLINE ÅKEBORN tar över Wretmarks foto efter Carolines pappa Bernt Åkeborn. Foto: Tinna Hiller Andreasson

OLA OCH CAROLINE ÅKEBORN tar över Wretmarks foto efter Carolines pappa Bernt Åkeborn. Foto: Tinna Hiller Andreasson

Ny generation tar över fotoaffär

Av
Tinna Hiller Andreasson

KARLSKRONA. I över fyrtio år har Bernt Åkeborn drivit Wretmarks foto. När han nu går i pension kommer nästa generation in. Det är dottern Caroline och hennes man Ola som tar över butiken.
Wretmarks foto startades redan 1921 och låg då vid Stortorget. Femtiotvå år senare tog Bernt Åkeborn över företaget och öppnade butik på Borgmästaregatan.
Ola Åkeborn är välkänd i Karlskrona och har många års erfarenhet av foto, både när det gäller fotografering och arbete i fotobutik.
– Tanken är att det här fortfarande ska vara en riktig fotoaffär, där man kan få råd och hjälp, men att vi också ska kunna ha lite fotokurser och workshops. Längre fram vill vi skapa ett nätverk för fotointresserade, förklarar Ola.

Började som tonåring

Caroline började jobba i sin pappas affär i tonåren och utbildade sig senare till journalist. Nu kommer hon att dela sin tid mellan butiken och sitt ordinarie jobb som webbredaktör. Det var även i affären som Caroline lärde känna Ola, som kom för att framkalla bilder.
– Den här butiken har varit med mig hela livet! Det har varit både upp och ner, men jag hade otroligt roligt när jag jobbade här som tonåring.
Ola kommer att fortsätta att ta uppdrag som fotograf och ser möjligheten att kombinera de båda jobben.
– Jag har jobbat här två dagar i veckan och på ett annat ställe två dagar i veckan. Sedan har jag fotograferat övrig tid. Med den här butiken får jag möjlighet att jobba med foto hela tiden.

Förändrad bransch

Det finns idag inte många renodlade fotobutiker kvar, men Wretmarks har lyckats överleva.
– Fotobranschen har förändrats mycket de senaste åren. Vi ser kombinationen av försäljning och kurser som en möjlighet att finnas kvar. Sedan handlar det om kunderna, vad de vill ha. Det är det som avgör i slutändan, menar Ola.
En viktig del för lönsamheten är fortfarande körkortsfotograferingen, liksom foton till visum, handikapplicenser och jägarlicenser.
– Det är många som tycker att de kan göra det hemma, men det är inte så lätt med alla mått, säger Ola.

Fortsätter jobba lite

Bernt är nöjd med att nu lämna över verksamheten även om han kommer att finnas i butiken ett par dagar i veckan.
– Det är ändå roligt att få jobba lite. Jag ska också göra lite hemma med framkallning av smalfilm och scanning av VHS-band och sådant.

Renovering efter jul

Stamkunderna kan känna sig trygga i att kunna få samma service i affären, trots att det blir nya innehavare. Men vissa förändringar kommer Caroline och Ola att göra.
– Det har inte gjorts något här sedan 1984, så vi ska renovera en del. Först är det julhandeln, så då kanske vi inte hinner med så mycket, men efter jul ska vi börja, säger Caroline.

Publicerad 21 November 2014 12:00