Författaren ?och humoristen Kalle Lind håller en föreläsning om Sverige och det svenska. Foto: Roos & Tegnér

Författaren ?och humoristen Kalle Lind håller en föreläsning om Sverige och det svenska. Foto: Roos & Tegnér

Vad varje svensk bör veta

Av
Karl Eckhardt

LJUNGBY. Hur skapades bilden av Sverige? Och vad innebär egentligen Sverige och det svenska? Imorgon, den 27 november, kommer komikern och författaren Kalle Lind till Ljungby för att försöka reda ut begreppen.
Kalle Lind är den Malmöbaserade radioprataren, författaren och humoristen som syns och hörs lite överallt i det populärkulturella samtidsbruset. Han har gett ut ett antal böcker genom åren och i hans senaste bok "Sverige för idioter: typ en lärobok" bjuder på han på en grundkurs i Sverigekunskap med glimten i ögat.
Imorgon kommer han till Ljungby och ger en föreläsning under namnet "Vad varje svensk bör veta... men inga svenskar vet", där han ger en slags historielektion i hur Sverigebilden skapades.
– Vi är rätt så dåliga på vår svenska kultur och historia. Det är ingenting som jag tror att genomsnittssvensken är så insatt i. Frågar man folk varför vi firar nationaldag eller vad heter Sveriges nationalsång, så är det ingen som kan svara på det. Och det är det som jag tänkte svara på, säger han.

En "föreläsning"

Ämnena som Kalle Lind kommer att ta upp under kvällen kommer att vara varierade. Allt ifrån svenskars bild av sig själva till historiska kuriositeter som på ett eller annat sätt har format landet. Och även om han lägger en humoristisk twist på det hela så är han noga med att påpeka att det är en regelrätt "föreläsning" det handlar om.
– Säger man "föreläsning" så är det ingen som räknar med att få skratta och så blir de positivt överraskade, säger han.

Akademisk bakgrund

Även om  "föreläsningen" har en tydlig idéhistorisk vinkling så är Kalle Lind varken idéhistoriker eller historiker i grunden.
– Jag har en akademisk bakgrund. Jag har slösat bort många år på att gå runt med en bok under armen i Lund. Men jag är intresserad, jag tycker att allting är intressant, säger han.
Kalle Lind ger sin "föreläsning" imorgon på torsdag biblioteket i Ljungby klockan 19.

Publicerad 20 November 2014 10:30