Krönika:

"Det är skrämmande och spännande"

Av
Erica Grimberg

redaktion.halmstad@lokaltidningen.se

STUDENTKRÖNIKA. Det är ett faktum att vi befinner oss i den digitala eran, det har vi gjort ett bra tag nu. För min del kan det visserligen bero på min utbildning som informatiker och mitt arbete på studentkåren som gör det, men visst sitter jag med dator, telefon eller surfplatta så fort jag får lite tid över. Jag har blivit beroende av den ständiga uppkopplingen kan man säga.
Är det kanske för att vi i dagsläget är så omringade av möjligheten att koppla upp oss och för att allt fler saker i vår omgivning blir digitala. Går man på stan och fikar har oftast fiket ett eget wi-fi-nät, samma sak när man åker buss. Går vi och handlar har prisskyltarna övergått till att vara digitala och vi scannar själva in våra varor och betalar utan någon kontakt med personal när vi handlar, allt sker digitalt och över internet.
Det är skrämmande och spännande på samma gång. Skrämmande för att jag vet att jag får panikkänslor och blir fruktansvärt irriterad om jag inte har tillgång till internet, spännande för att digital teknik och uppkoppling mot internet öppnar upp oändliga möjligheter inom flera områden, sjukvården exempelvis. Face-down-generation är ett faktum, i allra högsta grad för mig själv. Jag kan titta i telefonen när jag handlar, när jag är ute och går, när jag sitter på jobbet, när jag åker buss, när jag sitter hemma och i oändligt många fler situationer än så. Det har blivit som en drog och kontrollbehovet säger åt mig att jag måste uppdatera mig, jag måste koppla upp mig.
Man kan fundera på om det finns något stopp? När face-down-generation har nått sin udd. När vi inte kan bli mer uppkopplade. När vi knappt har någon fysiskt kontakt med varandra längre. Undrar om det kan gå så långt. Kommer vi att acceptera att det går så långt? Har det redan gått så långt?
Det är ju ingen hemlighet att det är på internet som information når ut enklast, inbillar jag mig. Här på Studentkåren så har vi både facebook, hemsida och instagram där vi dagligen skickar ut information. Det är där vi tror att vi enklast når våra medlemmar. Samtidigt försöker vi hålla fast vi den ”mänskliga” kontakten genom medlemsservice på campus. Kårstyrelsen står dessutom på campus och pratar med studenterna varje vecka. För vi vill inte riktigt gå helt över i den digitala eran. Det är fortfarande trevligast att prata med människor öga mot öga, utan någon som helst digital teknik.
 Erica Grimberg, vice kårordförande

Publicerad 18 November 2014 15:00