Så ska pappor vara hemma mer

Av
Jonas Lundin

FÖRÄLDRAR. Nyligen publicerade TCO en ranking över hur landets föräldrar delade upp föräldraledigheten under förra året I Svalöv tog papporna i genomsnitt ut 23,7 procent, det placerar kommunen på en 140:e plats i landet
I Svalöv tog papporna under förra året ut 23,7 procent av föräldraledigheten, en siffra som kan jämföras med det nationella snittet på 24,8 procent. Svalövs siffra sätter kommunen på plats 140 av landets 290 kommuner, i den ranking som TCO nyligen presenterade. Grannkommunen  Landskrona, hamnar på plats 277 där papporna i kommunen tar ut 19,8 procent av föräldraledigheten. Bäst i Skåne är Lommas pappor som tog ut 29,6 procent av dagarna.
TCO menar att det ojämna uttaget av föräldraledighet missgynnar kvinnor löne- och karriärmässigt och är dåligt för relationen mellan pappor och barn.
Den nuvarande regeringen vill öronmärka en tredje månad för vardera föräldern i föräldraförsäkringen från och med den 1 januari 2016.
– TCO välkomnar att regeringen vill öronmärka en tredje månad i föräldraförsäkringen och vi hoppas att det får ett brett stöd i riksdagen. Förslaget skulle innebära att fler pappor i Svalöv tar ut en längre föräldraledighet,  säger TCO:s ordförande Eva Nordmark i ett pressmeddelande.
Svalöv är en av de 175 kommuner i landet där papporna redan tar ut i genomsnitt tre månader eller mer av föräldraledigheten.
– Kommunen är på rätt väg och vi hoppas att den tredje öronmärkta månaden får fler pappor i Svalöv att stanna hemma längre med barnen, säger Eva Nordmark.
 

null

Publicerad 18 November 2014 12:00