Maja Björkquist och Jonas Kofod, regissör respektive producent för Teatersmedjans nästa sommarteater. Saknas på bild: Maria Nilsson. Foto: Kristian Andersson

Maja Björkquist och Jonas Kofod, regissör respektive producent för Teatersmedjans nästa sommarteater. Saknas på bild: Maria Nilsson. Foto: Kristian Andersson

Gänget bakom Underlandet

"Alice kommer att spelas av flera skådespelare"

Av
Oskar Sandström

KARLSHAMN. Sommarteatern 2015 på Kastellet blir Alice i Underlandet. Regissörsrollen delas av Maja Björkquist och Maria Nilsson och producent är Jonas Kofod.

Maja Björkquist och Maria Nilsson hade i flera år pratat om att göra en sommarteater och letade efter en lämplig berättelse.
– Vi ville ha en kvinnlig hjälte. Alice i Underlandet är en spännande och märklig berättelse som passar bra för en stor ensemble. Den är fylld av varelser, inte människor och där kan vem som helst spela vad som helst, säger Maja Björkquist.
– Och det är en 150 år gammal berättelse som många kan relatera till, oavsett om man har läst boken eller har sett den som Hollywoodproduktion, säger Jonas Kofod.

Ett unikt projekt

När Maja Björkquist blev uppringd av Teatersmedjan i början på sommaren och ombads att skicka in en sommarteaterpitch så nappade hon direkt. Tillsammans med Maria Nilsson dramatiserar hon Lewis Carrols bok. Kort därefter kopplades Jonas Kofod  in. Han har bakgrund bland annat som samordnare för Arvikafestivalen under två år och som frilansande teaterproducent för frigrupper. Nu är han scenkonsthandläggare på Studiefrämjandet i Stockholm. En brokig bakgrund som han har nytta av.
- Sommarteatern är på många sätt ett unikt projekt. Att sätta upp en föreställning på en ö med en stor ensemble och att göra det med nästa bara ideella, krafter, det kräver engagemang och en stor drivkraft. Det är lika galet som att arrangera en festival för 20 000 besökare.

Präglas av Smedjan-anda

Maja Björkquist har de senaste tre åren arbetat som regiassistent på Uppsala Stadsteater, driver frigruppen Teater ConFront i Stockholm och har mångårig bakgrund i Teatersmedjan. Maria Nilsson driver performancegruppen Scenfundamentet och har också arbetat som regiassistent på Uppsala Stadsteater. Även hon har bakgrund i Teatersmedjan.
Maja Björkquist säger att produktionen ska präglas av en ”Smedjan-anda”.
– Alla medlemmar som vill ska få vara med, men vi kommer att ha en 13-årsgräns av praktiska skäl. Vi vill också utveckla föreningen genom att låta ensemblen lära av varandra. Vi kommer att fokusera på karaktärer och kostymer mer än scenografi.
Rollerna har inte satts än, men en sak kan duon berätta.
– Alice kommer inte spelas av en person, utan flera.

Publicerad 18 November 2014 14:00