Många skoltrötta ungdomar fortsätter studera efter kurs på folkhögskolan i Bräkne-Hoby. Foto: Stina Pettersson

Många skoltrötta ungdomar fortsätter studera efter kurs på folkhögskolan i Bräkne-Hoby. Foto: Stina Pettersson

Kurser motiverar studietrötta

Av
Stina Pettersson

BLEKINGE. Nu har en ny omgång med studiemotiverande kurser startat på folkhögskolor runt om i länet. De får skoltrötta ungdomar att vilja studera igen.

De studiemotiverande kurserna är en insats som sker i samarbete mellan folkhögskolor och Arbetsförmedlingen. De är till för ungdomar som saknar fullständiga betyg från grundskolan eller gymnasiet. Kurserna är en form av prova på-studier där skoltrötta ungdomar får en möjlighet att känna på hur det är att studera på folkhögskola.

Lockar till studier

De som får gå kurserna är upp till 25 år och är med i Jobb och ungdomsgarantin.

Kurserna ger inte betygsbehörighet men ska locka till fortsatta studier. De är lite olika beroende på vilken folkhögskola de ges på. Kurserna kan behandla socialträning, att stiga upp i tid på morgonen och ha en avtalad plats att befinna sig på. Några folkhögskolor har även inslag av friskvård, hälsa och vikten av att vara ute och få frisk luft.
– Jag tycker att ungdomar ska ta den här chansen om de är skoltrötta. Det är svårast för ungdomar utan fullständig skolgång att komma ut på arbetsmarknaden.
– Folkhögskolan är en helt annan miljö än vanlig skola. Den studiemotiverande insatsen handlar om att hitta en egen väg och egen motivation, säger Sofie Carlsson, biträdande marknadschef för arbetsförmedlingen i Skåne och Blekinge.

Bra resultat

Enligt Nada Mladenovic, chef för arbetsförmedlingen i Karlskrona och Ronneby, är det ett stort problem att få ungdomarna att skaffa fullständiga betyg.
– De är väldigt skoltrötta och när du nämner folkhögskola hör de bara skola och de vill inte tillbaka till skolmiljön. Då är det svårt att motivera dem, säger hon.

På folkhögskolan i Bräkne-Hoby har de dock lyckats bra. Mladenovic berättar att när eleverna väl kommer dit tycker de att det är jättebra där. Kurserna har även gott resultat. Till exempel började 13 av 15 elever, som gick förra kursen i Bräkne-Hoby, läsa upp sina betyg efter att de avslutat den.

Alla folkhögskolor i Blekinge har den här typen av kurser med mellan 10 och 15 platser. Kurserna startas mellan två och fyra gånger per år beroende på skolan. Nästa omgång kurser startar efter nyår.

Publicerad 17 November 2014 08:00