Johanna Jönsson från Ronneby hade en dröm som 12-åring. Nu lever hon den i USA. Foto: PRivat

Johanna Jönsson från Ronneby hade en dröm som 12-åring. Nu lever hon den i USA. Foto: PRivat

Johanna lever sin dröm i USA

Av
Stina Pettersson

RONNEBY. Ända sedan hon var 12 år har Johanna Jönsson haft en dröm om att få spela collegefotboll i USA. Nu har den blivit verklighet.

Johanna Jönsson har alltid drömt om att kunna försörja sig genom att göra något hon älskar. Samtidigt vet hon att det inte är möjligt som kvinnlig fotbollsspelare i nuläget. Däremot kan hon få en utbildning som går hand i hand med fotbollen.

När hon skulle börja på gymnasiet valde hon därför att gå på fotbollsgymnasium i Sölvesborg. Där stötte hon på motgångar som riskerade hennes karriär.

Under andra år drabbades hon av en fotskada. Johanna var tvungen att genomgå en operation och när hon var på väg tillbaka från den fick hon ett nytt bakslag. Det tog ungefär ett år för henne att ta sig tillbaka igen.
– Det var kämpigt på vägen och det var en tuff period. Men jag har alltid haft som mål att åka till USA. Det motiverade mig till att komma tillbaka, säger hon.

Efter skadan var hon dock inte i samma form som tidigare. Det kändes som att hon aldrig hade spelat fotboll. Bland annat hade bollkontrollen försvunnit. På grund av skadan förlorade hon vissa kvaliteter som spelare men fick även nya.
– Mitt spelsätt förändrades.

Men hon ville fortfarande uppfylla sin dröm så Johanna tog kontakt med en organisation som jobbar för att hjälpa ungdomar att komma till USA. Hon spelade in en film där hon spelar fotboll och de la ut den på organisationens sida där coacher letar spelare.

Bor mitt i Chicago

Hon valde till slut Robert Morris university. Nu bor hon mitt inne i Chicago, går i skola och spelar fotboll med amerikaner sedan i somras.

Fotbollen där skiljer sig dock mycket från den svenska.
– Här är det mer sparka och spring mot mål hela tiden. Hemma har man mer en plan för hur man ska spela.

Dessutom liknar collegefotbollen mer flickfotboll än damfotboll vilket innebär att spelarna är mer orutinerade. Johanna tycker att collegefotbollen är kul, men föredrar den svenska.

Själva skolan tycker hon också påminner mer om gymnasiet än högskolan. Lärarna tar närvaro och eleverna får mycket läxor. Collegelivet tycker hon är likt det som visas i filmer.

Hon saknar i stort sett allt i Sverige men ångrar inte att hon nu är i USA.
– Detta är en upplevelse i sig och jag trivs jättebra.

Hon råder andra som vill göra samma sak som henne att åka. Det värsta som kan hända är att man inte trivs och då kan man åka hem igen menar hon.

Hall of Fame

Nu tar hon en dag i taget men om hon trivs är det möjligt att hon går färdigt utbildningen i USA som är på fyra år. Nästa mål är att hamna i Hall of Fame på skolan. Då får eleverna ett diplom och en bild på dem sätts upp på skolan. För att hamna där måste eleverna prestera bra både fotbollsmässigt, i Johannas fall, och skolmässigt under de fyra åren på skolan.

Publicerad 14 November 2014 08:00