Efter en tuff tid med sanering och ovisshet efter branden har Djurens värld hittat ny, tillfällig lokal.

Efter en tuff tid med sanering och ovisshet efter branden har Djurens värld hittat ny, tillfällig lokal.

Smålandia tar nya tag efter branden

Av
Malin Nilson

GISLAVED. Branden på Smålandiaområdet för drygt en månad sedan blev ett hårt slag för de drabbade butikerna. Men nu har man hittat tillfälliga lösningar och förhoppningen är att utvecklingen av handelsområdet inte ska avstanna.
För butiken Djurens Värld fick branden i oktober svåra konsekvenser. Några av djuren i butiken dog och butiksägaren Pia Wikestad var utomlands på konferens med leverantörer när hon fick beskedet. Den första tiden fick hon och personalen ägna åt ett omfattande saneringsarbete. Den brandhärjade lokalen har de fått lämna. Men nyligen flyttade de in i den lediga lokalen bredvid Elgiganten, alltså bara ett stenkast bort.
– Det var fantastiskt att vi fick tag i en lokal som var så nära, så vi är nöjda med vårt slutresultat. Det är lätt för kunderna att hitta och det är fortfarande bra med parkeringar, det är guld värt för de som köper stora fodersäckar, säger Pia Wikestad.
Hon är tacksam för allt stöd de fått under den här tiden. Enda nackdelen hon ser med den tillfälliga lokalen är att de inte kan ha djur i där, eftersom den inte är anpassad för det. Än så länge kan de bara sälja foder och tillbehör. Hur lång tid det tar innan de kan flytta tillbaka vet hon inte. Rivningsarbetet är igång men hur mycket som måste göras är oklart. Själv försöker hon lägga branden bakom sig.
– Det är ju aldrig roligt, men livet går vidare. Saneringsarbete var tungt, men nu kan vi fokusera på det som är positivt och roligt, att jobba med kunder och medmänniskor.
Det är alltså fortfarande många oklarheter efter branden. Polisutredningen pågår och alltifrån byggtekniker till försäkringsbolag ska säga sitt. För fastighetsägaren Tage & söner handlar det just nu om saneringsarbete och att vänta på besked.
– Det ska göras en bedömning av hur skadade balkarna är i fastigheten, hur mycket som behöver rivas ner, säger Claes Aspler, ekonomichef på Tage & söner.
Gro och fägring är igång som vanligt igen, Leklandets framtid diskuteras. Än vet man inte hur snart allt kan vara i ordning.
– Vi vill ju igång så fort som möjligt, säger Clas Aspler.
Alf Johansson som äger tre andra fastigheter på området och jobbar med att utveckla Smålandia tror inte att branden ska bromsa upp handelsutvecklingen där.
– Det ska inte påverka mer än att det är synd om de drabbade verksamheterna. Även om de får ut på försäkring så får de inte ut för allt extra arbete. Men för områdets framtid ser vi inte att det har någon betydelse. Det är klart att det blir ett litet hack i utvecklingen, men på sikt ska det inte ha någon betydelse.
Pia Wikestad tänker likadant.
– Förhoppningsvis ska det inte påverka oss något. Vi har fått mycket positiv respons, kunderna tycker det är fantastiskt att vi har öppnat igen. Varken leverantörer eller kollegor fattar att vi har kunnat öppna igen så fort.

Publicerad 12 November 2014 10:00