Peters spalt

Peters spalt

Man får inte jobb!

Peters spalt om duktiga ungdomar

Av
Peter Enckell

Förra tisdagen ägnades i flera avseenden ungdomen i Blekinge. Dels arrangerade NetPort konferensen Nya digitala medier och dels delade vi på Commersen ut våra sportstipendier. Nästa tisdag arrangeras dessutom en Idé- och teknikmässa i Olofström. Det finns ett samband mellan dessa tre arrangemang.
Många av oss har suttit klistrade framför tv:n eller datorskärmen och kollat in olika typer av talanger som tävlar i alla möjliga sammanhang. Vi gläds åt de som lyckas och går vidare och skrattar kanske åt de som ”gör bort sig”. Gemensamt för alla är dock att de försöker. De vill verkligen lyckas och de tar steget ut i offentlighetens ljus, kanske med en hel flock fjärilar i magen.
För att lyckas med något, alldeles oavsett vad, måste man ibland bita ihop, ta sig över en tröskel även om den verkar oöverstiglig och lyckas man inte vid första försöket gäller det att träna på och försöka igen. Livet är sådant. Inte ens de allra bästa talanger inom skola, yrkesliv eller på idrottsarenor, lyckas utan ansträngning.

Tankar om detta dök upp när jag besökte konferensen Nya digitala medier på Östra piren. Egentligen var det Linnea Sandberg som går i tvåan på Knut Hahn-skolan och Johanna Malmström i samma årskurs på af Chapman som blev ögonöppnare. De är både deltagare i Region Blekinges Cesamprojekt i ”Lilla Kommissionen”. Deras kommentar om det digitala inslaget i alla rubriker under konferensen, såsom exempelvis Digitalt Lärcenter som ska byggas just på Östra piren är lite märkligt.
– För oss är den digitaliserade världen inte den digitaliserade – det är själva världen, sa exempelvis Linnea. Så rätt. Idag har det gått så långt att man inte längre behöver ifrågasätta det digitala inslaget eller ens påpeka det. Det bara finns där. Åtminstone om man är ung och född efter 1995. Och det är just med den grundkunskapen som man ökar sin attraktionskraft på arbetsmarknaden. Kan Linnea och Johanna och alla deras vänner förvalta sina kunskaper väl och fokusera på sina intresseområden kommer ingen av dem att ha problem att skaffa sig jobb i framtiden. Om vägen går via en akademisk utbildning eller ej får intresset avgöra. För mig som är 60+ finns det självklart en hel del luckor mellan alla ettor och nollor, men det får man leva med. Den yngre generationen finns ju där och hjälper gärna till.

I förra veckan delade vi också ut våra två sportstipendier. Hanna Kjellson är Sveriges bästa bordtennisspelare i sin åldersklass och Kalle Miketinac har nått enorma framgångar som hockeyspelare. Han var exempelvis med i det lag från Göteborg som spelade final i TV-pucken. För Hanna och Kalle och alla de andra 24 kandidaterna gäller precis samma sak som för alla de som kämpar för att lyckas i talangtävlingar av olika slag. Det tränas, tävlas, svettas, gråts och skrattas om vartannat. Trösklarna är ibland jättehöga men gemensamt för alla 26 kandidater är att de lyckats ta sig vidare och alla är i början av sina karriärer. Du kan givetvis läsa mer om vår stipendiegala inne i denna tidning.
Konferensen och galan ägde rum förra tisdagen. Nästa tisdag är det dags för blekingeungdomar i allmänhet och olofströmare i synnerhet att komma till Folkets Hus i Olofström. Där matchas företagare och arbetssökande med varan dra och elever från gymnasieskolan får chansen att botanisera bland olika yrkesområden. Jag kommer själv att leda en paneldebatt som handlar om att man som individ tar på sig ett ansvar för sin egen framtid. Studier, praktiker, nätverkande och kanske träning av olika slag i skiftande discipliner, är bra om man vill nå framgång.

Ungdomsarbetslösheten är stor och det oroar politiker och arbetsförmedlingen och en och annan arbetssökande. Men hur allvarligt är problemet egentligen? Det är kanske dags för lite självrannsakan. Den nya regeringen lovar guld och gröna skogar, åtminstone efter 90 dagars arbetslöshet. Ett alternativ är att släppa lös den lilla entreprenörsmyran i kroppen. Att skapa sitt eget jobb och dessutom ge jobb åt andra är en riktig kick i livet.

FRAMTIDEN är här nu och vi som är lite äldre har en hel del att lära av ungdomarna. Linnea Sandberg och Johanna Malmström är med i region Blekinges projekt Cesam och tillhör den sk ”Lilla Kommissionen”. FOTO: Peter Enckell

FRAMTIDEN är här nu och vi som är lite äldre har en hel del att lära av ungdomarna. Linnea Sandberg och Johanna Malmström är med i region Blekinges projekt Cesam och tillhör den sk ”Lilla Kommissionen”. FOTO: Peter Enckell

Publicerad 12 November 2014 07:00