Gänget ?som ska cykla ner till Paris i sommar har redan påbörjat hårdträningen inför den långa resan. Foto: Karl Eckhardt

Gänget ?som ska cykla ner till Paris i sommar har redan påbörjat hårdträningen inför den långa resan. Foto: Karl Eckhardt

I hårdträning inför cykelresa

Av
Karl Eckhardt

LJUNGBY. Intresset för Team Rynkebys cykling ner till Paris har spridit sig som ringar på vattnet. Nästa år kommer sju Ljungbybor att delta i cykelresan.
De är i olika åldrar, befinner sig i olika skeden i livet och har olika bakgrunder. Vissa har själva någon närstående som drabbats av cancer medan andra ställer upp för den goda sakens skull. Men de har alla gemensamt att de i sommar tänker cykla hela vägen ner till Paris och därigenom samla in pengar till Barncancerfonden.

Nya deltagare

I somras var paret Henrik och Maria Vedelsted från Agunnaryd de enda från Ljungby som deltog i Team Rynkebys välgörenhetscykling ner till Paris. Men till nästa år kommer sju stycken Ljungbybor att cykla ner till Paris.  Ryktet om cykelresan har spridit sig som ringar på vattnet.
– De har fått tacka nej till anmälningar i de större orterna, det har blivit så många som ansöker, säger Maria Vedelsted.
Förra året ingick Henrik och Maria Vedelsted i ett lag som utgick från Jönköping. Men det stora intresset för nästa års cykling har lett till att det nu har startats upp ett nytt lag i södra Småland: de sju deltagarna från Ljungby ingår i det nybildade Team Älmhult.
Även om det fortfarande återstår ett stort antal månader innan deltagarna sätter sig på sadlarna och cyklar ner till Paris, har träningen redan kört igång. Varje vecka är det träning på Friskis & Svettis i Älmhult som också har gått in som sponsor åt laget.
Deltagarna från Ljungby har alla olika anledningar till att delta i nästa års cykelresa, även om de strävar mot samma mål. För Andreas Bramstedt är cyklingen en högst personlig sak.
– Jag förlorade en son i cancer för två år sedan, han gick bort i en hjärntumör, säger han.
Även Andreas Frederiksen  som är med i laget har sina anledningar till att delta i cykelresan:
– Min pappa har haft cancer, så om man kan göra en skillnad..

11 miljoner kronor

Team Rynkebys cykelresa har vuxit för varje år sedan starten. Under det första året 2002 deltog 11 cyklister och förra året var antalet cyklister närmare tusen, fördelade på sex länder.  Förra året slog de svenska lagen dessutom rekord insamlingen. De samlade då in 11 miljoner kronor som gick oavkortat till Barncancerfonden.

Publicerad 12 November 2014 10:45