Josefin Håkansson på nya Silverforsens fotvård. Foto: Stina Pettersson

Josefin Håkansson på nya Silverforsens fotvård. Foto: Stina Pettersson

Dina fötterna är inte så äckliga som du tror

Av
Stina Pettersson

RONNEBY. Om du tycker att dina fötter är hemska är du inte ensam. Många av dem Josefin Håkansson på Silverforsens fotvård träffar tycker att deras fötter är värre än vad de är.

Medicinska fotvårdsterapeuten Josefin Håkansson upplever att de flesta tycker att fötter är äckliga och fula.
– De flesta säger 'det här är det värsta du har sett' och de kan inte förstå hur jag kan sitta här frivilligt och ta i andras fötter, berättar hon.

Men enligt henne gör de oftast en större grej av det än vad det är.

Förhårdnader och liktorn är bland det vanligaste hon ser. För att förebygga förhårdnader tipsar Josefin om att ta reda på vad problemet beror på. Förhårdnader skapas genom konstant tryck på foten. Det trycket kan lättas med hjälp av en mjuk sula till exempel. Det är också viktigt att smörja fötterna så att de håller sig mjuka. Genom att smörja fötterna kan du minska risken för flera fotproblem.

Josefin berättar också att många tror att ju mer man filar desto bättre. Men filar du fötterna för ofta skapas istället ett tjockt lager på foten.

För alla fötter tipsar Josefin om att göra ett fotbad en gång i veckan och fila fötterna. Titta på dem, även undersidan. Torka dem noga mellan tårna för att undvika fukt och smörj in dem varje dag.
– Då får du mycket tillbaka, säger hon.

Josefin Håkansson driver Silverforsens fotvård vid sitt hem sedan i augusti.

Publicerad 12 November 2014 08:00