Alexandra

Alexandra "Melli" Engwall är krönikör på Lokaltidningen.

KRÖNIKA. Om döden

Av
lokaltidningen.se/ljungby

"Tänd ett ljus och låt det brinna, låt aldrig hoppet försvinna, det är mörkt nu, men det blir ljusare igen"
Jag går med sakta steg mot min pappas gravsten medans flera tusen ljus lyser upp hela kyrkogården.  Jag kan inte låta bli att tänka på alla dessa själar som har varit ett ljus i någon eller flera människors liv.
Varje sten bär sitt eget liv med en början och ett slut. Min blick dras ner mot marken och jag kan inte låta bli att läsa på alla som jag hinner med. Namnet och alla årtal som trängs på den lilla ytan.  Ibland önskar jag att jag fick se historien bakom alla dessa stenarna. En återberättelse av livet och varför det tog slut, och vad lärdomarna var?
Vi får ofta höra att livet är ett val, och det är det också så länge vi kan styra det själva. När sjukdomar och olyckor tar ifrån oss våra nära och kära tappar vi tron på allt.  Då försvinner den där "tron" för ett ögonblick och allt känns meningslöst.
När vi mister någon vi älskar så blir allting nattsvart. Vi ifrågasätter oss själva och livet och dömer allt som kommer på vår väg. Och det är helt ok att få känna och tycka så. Tiden är den enda läkningen som kommer hjälpa även om det inte är det man vill höra. Man vill inte glömma när man mister någon, och det ska man inte heller göra. Det fantastiska med läkningen är att det förflutna blir till fantastiska minnen för framtiden.
Jag har några nära anhöriga som har hittat ljuset och blivit en stjärna på himlen. För mig är de änglar som lärde mig saker om livet och kärleken, men tyvärr var deras tid ute.
Låt varje dag bli en unik dag där du berättar för dina nära hur mycket de betyder för dig.  En dag kan just det "ögonblicket" vara det dyrbaraste minnet du har....

Alexandra "Melli" Engwall är krönikör är kreativ inspiratör och föreläsare och krönikör på Lokaltidningen.

Publicerad 11 November 2014 10:15