Bertil Bergström tycker inte att det är så konstigt att besökarna var färre i somras med tanke på de två populära utställningar de hade under fjolåret. Foto: Oskar Tinggren

Bertil Bergström tycker inte att det är så konstigt att besökarna var färre i somras med tanke på de två populära utställningar de hade under fjolåret. Foto: Oskar Tinggren

Sommaren gav färre besök

Av
Oskar Tinggren

KULTUR. Smålands museum hade sommaren som gick nästan häften så många besökare som 2013, ett stort tapp, men inte överraskande.
– Vi kanske var för duktiga på att visa allt populärt förra sommaren, säger Bertil Bäckström, chef för den publika verksamheten.

Utställningarna Blod och Eddie Meduza was here gav Smålands museum en succésommar 2013 med 12 019 besökare under juni, juli och augusti. Året siffror är en helt annan sak då besökarantalet låg på nästan hälften av fjolårets, 6980 för att vara exakt.

Inte oväntat

Bertil Bäckström är chef för den publika verksamheten och tycker inte att nedgången kom oväntat.

– I den bästa av världar skulle besöksantalet visa sig genom en jämn stigning, men besökare är inget anslag, de har rätt att bestämma vad de vill se helt själva. Vi kanske skulle försöka att se till att portionera ut de populära utställningarna så man kan ha en varje år, men sådana försöker vi så klart alltid att hitta, säger han.

Museets uppdrag

Utställningen om Eddie Meduza och hans liv och karriär, tillsammans med Blod, där vampyrer och varulvar visades upp ur ett lokalt perspektiv, var alltså stora dragplåster. Något som också det har sina naturliga förklaringar enligt Bertil Bäckström, och som lyfter frågan om vad museets uppdrag egentligen är och hur man ska upprätthålla balansen mellan det populära och mångfalden.

– Eddie Meduza handlar om fulkultur, det intresserar en grupp som inte går på museer och för oss är det väldigt intressant som en kulturyttring. Kultur är så mycket och vi vill kunna visa sådant som inte lyfts fram så ofta. Blod var en medveten satsning tillsammans med vampyrvågen.

En rolig blandning

– Då vi är kulturhistoriska ska vi kunna plocka upp vad som helst som är en kulturell yttring, det roliga är blandningen mellan högt och lågt, mellan fin- och fulkultur. Det är viktigt att poängtera att vi inte är några smakdomare. Kommer du för att titta på en utställning om glas kollar du förhoppningsvis också på den om Eddie Meduza, det ger en intressant och oväntad korsbefruktning.

Publicerad 10 November 2014 11:00