Efter att Patrik Johansson valde att inte fortsätta köra sin Mitsubishi hoppade han istället på att köra Mathias Birgerssons Volvo. Foto: Oskar Tinggren

Efter att Patrik Johansson valde att inte fortsätta köra sin Mitsubishi hoppade han istället på att köra Mathias Birgerssons Volvo. Foto: Oskar Tinggren

Mellanår har gett glädje igen

Av
Oskar Tinggren

RALLY. Efter två SM-guld i rally tycker man att karriären borde ta fart riktigt, men för Patrik Johansson slog mättnaden till och året 2014 blev något av ett mellanår. Efter sommaren hittade han dock glädjen igen och detta i en gammal Volvo.

Patrik Johansson har kört rally sedan 2003 och sedan dess har han aldrig tittat tillbaka. Det har bara gått bättre och bättre sedan dess för att nå sin kulmen de två senaste åren, då har han kammat hem två raka SM-tecken i sin Mitsubishi. Då försvann suget så sakteliga.

– Jag hade kört den i fyra säsonger och med de två gulden blev jag rätt mätt på den, jag var sugen på att testa något nytt. Då var det meningen att vi skulle sälja Mitsubishin men det har varit lite trögt och det är ändå ett stort kapital uppbundet i den. Därför blev det något av ett mellanår, säger Patrik Johansson.


"Kompetent förare"

Våren gick och Patrik missade sina första SM-tävlingar på åtta år, men under semestern i somras kom räddningen. Mathias Birgersson hade en Volvo hemma hos sig som skulle rattats av en förare som snabbt fick förhinder. Då såg det ut som att den skulle få stå inne i ett garage istället för att sladdas runt med på grus, något han inte ville veta av.

– Han som skulle köra bilen fick barn och då passade det inte att köra länge, så då testade jag att ringa Patrik. Han hade kört bilen innan och jag vet mycket väl vilken kompetent förare han är, säger han.

Sambon kartläsare

– Då hade jag inte kört sedan hösten förra året och blev riktigt sugen. Det samtalet fick jag under min första semestervecka och tre veckor senare var vi iväg på vår första tävling i Härljunga. Då fick min sambo åka med som kartläsare och det gick helt ok, jag tror att vi var snabbaste bakhjulsdrivna bil, säger Patrik Johansson.

Sedan dess har sambon fått flytta på sig och Jesper Johansson har tagit hennes plats, detta för att åter bilda ett radarpar som har hållit ihop i fem år. De har inte kört tillsammans hela säsongen, men under alla SM-tävlingarna har det varit Patrik i förarsätet och Jesper där bredvid, med kartan i hand.

Jesper Johansson (till vänster) Patrik Johansson och Mathias Birgersson har alla haft en roll i årets tävlande.

Jesper Johansson (till vänster) Patrik Johansson och Mathias Birgersson har alla haft en roll i årets tävlande.

Mycket pengar

– Det har varit riktigt roligt och det är alltid kul att köra SM. Jag har gjort lite inhopp med andra förare också eftersom vi inte har haft en full säsong, men vi har bra teamwork och har roligt ihop, säger Jesper Johansson.

Resultatmässigt har det också gått riktigt bra med ranke på förutsättningarna, att de kör en bil som inte riktigt ska kunna mäta sig med de andra i klassen. Det gör att ett haltande år rent rallymässigt ändå får tummen upp, med hopp om att det ska bli plattan i mattan nästa år.

– Det är många parametrar som måste lösa sig, så vi får helt enkelt se vad vi hittar för lösning. Det är mycket pengar det handlar om i den här sporten, men för mig kvittar det till viss del vilken bil jag kör, summerar Patrik Johansson.

Publicerad 10 November 2014 11:00