Killarna lyser med sin frånvaro inom ridsporten, trots att manliga förebilder finns inom eliten.

Killarna lyser med sin frånvaro inom ridsporten, trots att manliga förebilder finns inom eliten.

Killarna saknas i ridsporten

Av
Philip Thor

RIDSPORT. Jämställdheten är något som under de senaste åren har blivit ett allt hetare ämne inom idrottens värld. Flickor och tjejer har under en längre tid fått maka på sig för att killarna ska få större utrymme och bättre träningstider, men hur ser det egentligen ut i en sport som ridning där många fler tjejer än killar är representerade?
Att hästsporten under en lång tid varit starkt sammankopplad med tjejer och kvinnor råder det inga tvivel kring, men samtidigt är det lite konstigt. Förebilder för killar inom ridsporten finns det gott om, Sverige har flera duktiga manliga ryttare som Rolf-Göran Bengtsson och Henrik Von Eckermann, men ändå är det svårt att locka till sig killar berättar Gnosjöandans Ridklubbs Linda Jacobsson.
– Det finns en väldigt tråkig och negativ ton mot killar som rider. Ofta får de utstå gliringar för sitt intresse och sin sport vilket nog gör att många som kanske skulle vilja inte vågar pröva på det.
Linda Jacobsson arbetar som ridskolechef inom föreningen och har mångårig erfarenhet av ridning bland ungdomar. Men nöten att knäcka kring killarna fortsätter vara väldigt tuff menar hon.
– Just nu har vi totalt fyra killar som rider här hos oss, det är fyra på totalt 120 medlemmar så det är svårt att lyckas få in killar till oss.
Tanken att få in fler killar till föreningen är dock inte ny, hon berättar att hon under en längre tid funderat på hur man skulle kunna göra för att kanske kunna locka till sig lite fler killar till föreningen.
– Jag har funderat på om man kanske skulle kunna bjuda in hela fotbollslag med killar eller något sådant. Det skulle kunna fungera både som ett sätt för oss att visa upp ridsporten för dessa killar samtidigt som det kan fungera som bra teambuilding för dem.
Det finns dock en sak som Linda berättar är viktigare än något annat för att kunna öppna upp sporten för fler killar och det är att attityden måste förändras.
– Senast i somras råkade vi ut för att några killar fällde nedsättande kommentarer mot en av killarna som var med och red med oss. Sådant måste bort och där får vi försöka jobba så gott det går med att försöka skapa en förståelse och visa upp vår sport lite mer publikt.

Publicerad 10 November 2014 16:30