Jörgen Johansson vid ett av de hus han hyr ut i Gåsamåla. Foto: Tinna Hiller Andreasson

Jörgen Johansson vid ett av de hus han hyr ut i Gåsamåla. Foto: Tinna Hiller Andreasson

Jörgen hyr ut på landet

Av
Tinna Hiller Andreasson

GÅSAMÅLA. Jörgen Johansson är mån om att hans hembygd ska leva och är engagerad i både politik och föreningar. Han är även fastighetsägare och hyr ut flera bostäder. Det har gett honom årets Bebo Landsbygdenpris.
Karlskrona Centerkrets delar varje år ut priset till någon som har renoverat och hyr ut minst två hus för åretruntboende på landsbygden. Jörgen Johansson har bott i Gåsamåla i hela sitt liv. Här bor han idag på en gård, där han bedriver skogsbruk och har nötkreatur och får.
– Den här gården har bara varit i familjen i femtio år. Men min mors föräldrahem som jag köpte 1999 har varit i släkten i 110 år.

Renoverar och hyr ut

Morföräldrarnas forna bostadshus har Jörgen hyrt ut sedan han förvärvade det för femton år sedan. År 2010 köpte han ytterligare en fastighet, som han sedan hyrde ut till sin son under tre år.
– I början av 2013 köpte han huset av mig, så han bor kvar där, förklarar Jörgen.
För två år sedan blev det ännu en husaffär, denna gång ett litet torp. Efter en del renoveringsarbeten kunde Jörgens dotter flytta in som hyresgäst.
– Jag röjde en hel del framför huset, där granskogen hade brett ut sig ända fram till vägen, berättar Jörgen, som redan tidigare ägde marken på båda sidor om torpet.
I somras förvärvade Jörgen ännu ett hus.
– Det är en liten stuga, som jag ska renovera för uthyrning. Det är så litet så vi får se om det är någon som vill bo där året runt.

Efterfrågan på hus

Trots den ständigt pågående debatten om att allt fler flyttar till städerna, så är det inget som verkar gälla trakten kring Gåsamåla.
– Det är rätt bra efterfrågan i det här området, både när det gäller att köpa och hyra hus, säger Jörgen, som tror att det delvis beror på Sälleryd-Skrävle Intresseförening, som för några år sedan drev ett framgångsrikt EU-projekt.
Föreningen fick för övrigt också ta emot Bebo Landsbygdenpriset under arbetet med projektet.
– Det är mycket på gång och det har skrivits mycket om bygden. Nu blev vi av med skolan, men vi har ett kooperativt dagis. Och även om projektet är slut, så lever andan kvar.

Jobbar för bygden

Jörgen Johansson är mycket engagerad i landsbygdens framtid och driver frågorna på flera plan. Han sitter i kommunfullmäktige för Centerpartiet, är ordförande i Södra Skogsägarna i Karlskrona och ledamot i Sälleryd-Skrävle Intresseförenings styrelse. Som fastighetsägare bidrar han även till att fler kan bo på landsbygden.
– Det är väl underförstått att det är ett mål att jobba för bygden, men uthyrningen är också en del i mitt företag. Jag vill gärna att de gamla husen ska få finnas kvar och tycker att det är roligare när det lyser i husen året runt.

Publicerad 10 November 2014 13:50