Fixartjänst ska förebygga olyckor i hemmet

Nu erbjuds tjänsten till alla som fyllt 65 år

Av
Nicole Blomstrand

HALMSTAD. Att byta en glödlampa eller sätta upp gardiner kan vara en svår uppgift när man blir äldre. Dessutom finns det en stor risk för fallolyckor. För att förebygga olyckor i hemmet kan nu alla kommuninvånare som fyllt 65 år anlita Fixartjänst.
 
Sedan 2013 har Fixartjänst funnits i Oskarström och Simlångsdalen och utförts av räddningstjänsten. Men nu kommer alla i kommunen som fyllt 65 år eller har en funktionsnedsättning, oavsett ålder, kunna få hjälp. Det beslutade hemvårdsnämnden på sitt senaste möte.
– Det är verkligen glädjande att vi kan erbjuda tjänsten till alla i kommunen och det är roligt att det sker tillsammans med utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningens resurser.
Kan vi bidra till att minska mänskligt lidande på grund av färre fallolyckor så är det en lyckad verksamhet. Jag tror också att de möten som kommer att uppstå mellan människor i vardagen bidrar till ökat välbefinnande, säger Ann-Charlott Mankell (M), ordförande i hemvårdsnämnden, i en kommentar.
Fixartjänsten som är gratis och utförs av utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningens dagliga verksamhet, förutom Oskarström och Simlångsdalen där räddningstjänsten utför arbetsuppgifterna. De som besöker kunden kommer att visa upp ID-kort från kommunen.
Verksamheten startar direkt och kommer att pågå tillsvidare med en utvärdering av hemvårdsnämnden i maj 2015. Fixartjänsten kan hjälpa till med praktiska saker som kan innebära risk för fall- eller halkolyckor, som till exempel byta glödlampor, lysrör och batterier, byte av elektriska proppar och säkringar och sätta upp enstaka gardiner och lampor.
Fotnot: Tid kan bokas via ett formulär på hemsidan www.halmstad.se eller på telefon 0727-17 08 62. Telefontid måndag till torsdag mellan kl 8.00–09.00. E-post: fixargruppen@halmstad.se
 
 

Publicerad 08 November 2014 13:00