Självservicen på biblioteket är till för att Anneli Mattsson och hennes kollegor ska kunna hjälpa besökarna med bland annat boktips. Foto: Stina Pettersson

Självservicen på biblioteket är till för att Anneli Mattsson och hennes kollegor ska kunna hjälpa besökarna med bland annat boktips. Foto: Stina Pettersson

Bibliotekarierna vill tipsa dig

Av
Stina Pettersson

RONNEBY. Allt färre verkar våga fråga bibliotekarierna efter boktips men de hjälper mer än gärna till. Här kommer lite tips om du vill krypa ner i soffan med en bra bok i höstmörkret.

Sedan länge finns det självservice på biblioteket i Ronneby. Anledningen till att besökarna ska kunna låna böcker på egen hand är att bibliotekarierna ska ha mer tid till att hjälpa besökarna med annat.
– Jag tycker att frågorna om tips på bra böcker kunde bli fler. Det är lite vår grej att vi kan tipsa, säger Anneli Mattsson, tillförordnad bibliotekschef.

Våga fråga

Tvärtom är det allt färre som vågar fråga bibliotekarierna. Anneli Mattsson anar att det kan bero på att besökarna tror att de inte får fråga. När någon väl frågar om böcker har de ofta en specifik titel de är intresserade av. Det kan vara en bok som de har läst om i en tidning eller hört om i en bokcirkel eller i ett tv-program.
– När de har hört om den i ett tv-program får vi ofta många förfrågningar, säger hon.

Under hösten är det fler som lånar böcker än under våren. Anneli Mattsson tror att det kan bero på att folk är ute mer på våren. Under semestertider är det nästan tomt i deckarhyllan medan det är större genrespridning resten av året.

Biblioteket har mestadels tryckta böcker och det är även de som lånas ut mest. Ljudböcker är populära men det är inte alla böcker som finns i den formen eftersom förlagen bestämmer. E-böckerna ökar dessutom konstant.
– Surfplattorna har satt fart på e-böckerna.

Här är några av böckerna som bibliotekarierna tipsar om. Foto: Stina Pettersson

Här är några av böckerna som bibliotekarierna tipsar om. Foto: Stina Pettersson

Trädgård och deckare

Men oavsett hur låntagarna läser så är det samma titlar som är mest populära.

Om Anneli Mattsson ska tipsa om några böcker blir det trädgårdsböcker och deckare.
– Jag är trädgårdsnörd och kunde inte hålla mig. Vi har ett bildverk med Hannu Sarenström Lundens skugga.

Den har mycket bilder på vackra blommor som man kan sitta och minnas nu på hösten.

För den som istället vill ha lite spänning tipsar hon om deckaren Den bittra pajens sötma av Alan Bradley.
– Den är nyskriven i år och påminner om Agatha Christie.
– Deckare blir allt mer blodiga men denna är en snällare deckare.

Mer boktips kan du hitta på bibliotekets bokblogg Kvarteret Ängeln.

Boktips

Trädgården vid Prins Eugens Waldermarsudde av Marina Rydberg. Den har både trädgårdstips, vackra bilder och berättelser.

Den bittra pajens sötma av Alan Bradley handlar om en 11-årig tjej som är lillgammal och lever med sin pappa. Hon har bara en stor passion, gifter. En dag kommer en besökare till hennes pappa som senare hittas död. Frågan är vem besökaren var och vem som är mördaren.

En lönnmördare tar farväl av Malcolm McCay är en deckare som handlar om två kriminella organisationer som hamnar i luven på varandra. De har varsin lönnmördare. Men hur går det till när en lönnmördare går i pension? Här går något väldigt fel och någon kommer att dö.

Systerland av Curtis Sittenfeld handlar om enäggstvillingarna Violet och Daisy som upptäcker att de har mediala gåvor. Violet väljer att försörja sig på det medan Daisy förnekar det. Men så blir Violet en mediakändis.

Skymningslandet av Marie Hermanson handlar om Martina, en arbets- och hemlös ung kvinna som hamnar på en herrgård bebodd av den gamla Florence som lever kvar i 40-talet. Livet där är behagligt men så slingrar sig ormen in i paradiset och det börjar spekuleras i vem som kommer att ärva Florence.

Gamen Polly rymmer av Mats Wänblad är en barnbok i serien Familjen Monstersson. Böckerna driver med monster i småspännande historier som passar för den som ska börja lära sig att läsa.

En sekund i taget av Sofia Nordin är en ungdomsbok om en flicka som upptäcker att alla i hela världen verkar ha dött utom hon själv. Hon får lära sig att överleva. Men så en dag ser hon fotspår av någon annan människa.

Mitt vilda hår av Neil Gaiman är en bilderbok.

Publicerad 08 November 2014 08:00