Bengt Nyberg, Ben G. T. Nyberg eller Mr Ben, beroende på situationen. Sveriges första mästare i reklamfoto firar 30 år i november. Foto: Kristian Andersson

Bengt Nyberg, Ben G. T. Nyberg eller Mr Ben, beroende på situationen. Sveriges första mästare i reklamfoto firar 30 år i november. Foto: Kristian Andersson

Bengt Nyberg är både en ”mister” och en mästare

Sveriges första mästare i reklamfoto firar 30 år

Av
Oskar Sandström

ELLEHOLM. Bengt Nyberg, eller Ben G. T. Nyberg som han också är känd som firar 30 år som fotograf i november. Han startade sitt företag 1984 efter att ha gått iland för gott och lämnat sitt jobb som discjockey. 1995 blev han Sveriges första mästare i reklamfoto.

Ett mästarbrev delas ut till kunniga hantverkare med en lång erfarenhet. För fotoyrket delades breven i två, ett för reklamfoto, ett för porträttfoto. Mästarbreven delas ut vid Företagarnas årsmöte. Bengt Nyberg tog emot sitt mästarbrev i reklamfoto 1995.
– De berättade för mig ”Vet du om att du är först i Sverige att få det här?”.
Elva år tidigare, i november 1984 hade Bengt Nyberg startat sitt företag BenFoto. Under tiden som han byggde upp företaget var han discjockey på en Stena Linefärja, med artistnamnet Mr Ben. 17 dagar i sträck till sjöss, sedan 17 dagar ledigt. Karriären som discjockey hade han startat på RON i Ronneby 1977 och han var även aktiv i Rockslaget.
– Artistnamnet Ben G. T. Nyberg har jag lånat från Bengt Palmers, främst för att amerikaner har så svårt att uttala ”Bengt”.

Plåtade 47 kök

Då som nu jobbade Bengt Nyberg med uppsökande verksamhet. Ett av de största jobben har varit åt Ikea där han åkte upp till Älmhult för att provplåta under två veckor, en uppdragsgivare han hade under åratal. Ett annat stort jobb på 90-talet var kök från Ballingslöv.
– Det var 47 kök som skulle plåtas under sju veckor. Ballingslöv byggde upp kök som vi plåtade, sen revs de och de byggde upp nästa.
Det har blivit oräkneliga jobb under Bengts 30 år, men förhållandevis få i Blekinge. Några av kunderna har varit Eriksberg, AAK och senast Nina Johanssons kokbok. Sedan 2002 har han sin studio ute i Elleholm. Mörkrummet stod oanvänt fram till för två år sedan då han tog det i bruk. Omslaget till Håkan Windahls skiva ”Fragment och episoder” är en mörkrumsbild.
– När jag började jobba digitalt var det skönt att slippa mörkrummet och frätande, dödskallemärkta kemikalier. Nu använder jag mörkrummet, men bara till svartvitt.
Varför väljer du att jobba i mörkrummet igen?
– Varför spelar folk fortfarande vinylskivor? Det är en känsla det handlar om, något man inte kan ta på. En bildupptagare är mer organisk än en sensor.

Mobilkamerabilder

Nyligen hade Bengt Nyberg en utställning på Pixybild med foton han tagit med sin mobilkamera.
– Det var aldrig tänkt att bli någon utställning. Det var egentligen bara bilder jag tog för mitt eget höga nöjes skull på mina morgonpromenader.

Godkänt av Hägglund

Ikeakataloger, kök från Ballingslöv och konsertfoton på David Bowie och Keith Richard i all ära, men det är ett annat foto som Bengt Nyberg väljer ut som sin favorit från sina 30 år som yrkesfotograf.
– Det är det enda foto jag tagit som gått ända upp till ministernivå för godkännande. Jag gjorde ett jobb åt Socialstyrelsen. Det var en internbroschyr som handlade om kvinnomisshandel. Samtidigt kom nya siffror om ökat antal självmord och något måste göras och det slutade med den här bilden.
Bengt Nyberg plockar upp en broschyr med en extrem närbild av ett öga. I ögat syns en skuggestalt, avlägsen men ändå nära.
– Jämfört med allt annat jag gjort, produktfoton och försäljning... Skulle den bilden kunna hindra en enda person från att begå självmord, då är man hemma. Det känns lite extra viktigt.

Publicerad 08 November 2014 11:00