För scouterna Frida Curenstam och Moa Edvinsson väntar ett stort äventyr. Till sommaren ska de på ett stort scoutläger med ungdomar från hela världen.

För scouterna Frida Curenstam och Moa Edvinsson väntar ett stort äventyr. Till sommaren ska de på ett stort scoutläger med ungdomar från hela världen.

Samlar pengar till drömresan till Japan

Av
Johan Anderberg

GISLAVED. Scouttjejerna Frida Curenstam och Moa Edvinsson har stora projekt och idéer som de flesta tonåringar har. Deras är att fara till Japan till sommaren för att lära sig allt om en helt ny kultur och för att få uppleva ett helt nytt land. Men även för att få umgås med scouter från 150 andra länder. 
"Onsdagen den 15 juli 2015 lyfter planet med destination Japan med två lite nervösa och förväntansfulla tjejer. Vi – Frida och Moa ska då ut på ett nästan fyra veckors äventyr på "egen hand". Eller närmare bestämt tillsammans med cirka 1 000 scouter och ledare från Sverige. Men vår resa börjar här ... Vi ska under året tjäna ihop, samla in och spara ihop till vår resa". Ja, så beskriver Moa och Frida sitt äventyr till Japan på sin facebooksida. Västboandan träffar de båda tjejerna på ett höstläger med Centrumkyrkan i Gislaved som lägerplats där de berättar om tankarna inför resan.
– Det är riktigt spännande, på alla sätt. Både att åka till ett annat land så långt bort, men även att få åka till ett land med en så annorlunda kultur jämfört med här hemma i Sverige, säger Frida, som får medhåll från Moa.
– Absolut, och framför allt åka till ett land som har så gammal kultur samtidigt som det finns så mycket nytt, det är roligt, spännande och inspirerande.
Hur tror ni resan kommer att påverka er som personer?
– Svårt och säga men visst kommer vi nog att vara mer självsäkra, mognare och kanske visare. Vi kommer nog att ha en god feeling med oss hem, säger Moa och skrattar glatt.
Scoutträffen äger rum i staden Kirarahama i Yamaguchi-prefekturen i södra Japan. Men äventyret börjar redan hemma i Gislaved då den lilla detaljen resbudget dominerar högstadietjejernas nuvarande tillvaro.
– Vi samlar tomburkar, hjälper folk med barnpassning och städning, kommer att sälja egentillverkade julkort och ljus och andra fina saker på loppis och på julmarknaden här i stan, så vi gör allt för att fixa ihop pengar till vår drömresa, berättar Moa.

Publicerad 07 November 2014 10:00