Niklas Nordén är nöjd med Växjö Vipers resultat, men han fokuserar nästan uteslutande på prestationen och där finns det enligt honom mer att ta av. Foto: Oskar Tinggren

Niklas Nordén är nöjd med Växjö Vipers resultat, men han fokuserar nästan uteslutande på prestationen och där finns det enligt honom mer att ta av. Foto: Oskar Tinggren

Prestation trumfar resultat

Av
Oskar Tinggren

INNEBANDY. Med pausen från seriespel snart över kan Växjö Vipers konstatera att de just nu befinner sig på trygg mark i mitten av tabellen. Tränarparet Niklas Nordén och Dennis Mårtensson fortsätter dock på inslagen linje, att titta på prestation istället för resultat.

– Internt så är prestation viktigare för vi tror att det ger resultat i längden. Resultaten är så klart viktiga i de enskilda matcherna och för folk runtomkring som vill se att vi gör bra ifrån oss. Våra krav på oss själva är att vi ska spela en bra innebandy och genomföra säsongen på ett så bra sätt som vi vet att vi kan, säger tränaren Niklas Nordén.

Fokus på det egna

En tankegång som borde vara svår att få igenom hos ett lag, i en sport, som de flesta andra bygger på goda resultat och poäng. Det verkar dock vara något de har lyckats med då David Östergrens svar på frågan om han är nöjd med deras placering i tabellen säger: ”Var ligger vi på för plats?”.

– På något sätt måste de ha lyckats, men de har tjatat en del också, att det är vår prestation som gäller och att vi inte kan påverka vad andra gör. Allt handlar om poäng, men vi kan bara göra vårt bästa, sedan kan vi inte göra så mycket längre, säger han.


"Tar energi"

För att då se på säsongens första åtta matcher ur ett prestationsbaserat perspektiv istället för på resultatet så tycker Niklas Nordén att det fortfarande finns en hel del att jobba på. Var de befinner sig i tabellen just nu är han relativt nöjd med, men inte på vilket sätt de spelar innebandy för tillfället.

– Vi har inte hunnit så långt i de taktiska delarna som vi hade önskat och vi behöver förbättra allt. Samtidigt är det nog inte förrän vid jul som allt brukar börja fungera som man vill, men vad det handlar om för oss som tränare är kunna bocka av saker och just nu går det lite upp och ner, säger han.

– Ta powerplay som ett exempel, det finns lag som ligger på en effektivitet runt 50 procent, alltså gör mål varannan gång det andra laget blir utvisat. Att ha den känslan, det självförtroendet att bara kunna komma in och allt sitter, där är vi inte och det kan många gånger ta energi, fyller Dennis Mårtensson i.

Fler trepoängare

Tittar vi på tabellen i alla fall så ligger Växjö Vipers sjua med åtta matcher spelade och majoriteten av dessa mot lag som befinner sig på den övre halvan. Det är dock tight kring slutspelsstrecket, samtidigt som David Östergren tror att det finns mer att hämta ut ur truppen.

– Det är okej med tanke på vilka lag vi har mött, men jag tycker att vi har lite för många likamatcher (fyra stycken, flest i serien, reds anm.) där vi borde kunna plocka lite fler trepoängare istället. Men det är långt kvar till slutspelet och formtoppen bör vi träffa först senare, även om vi ska ta oss dit också och då krävs det att vi kan prestera nu med.

Publicerad 05 November 2014 11:00