Arrangörerna Pernilla Tomasson, kultur- och bibliotekschef i Bromölla, Gunda Jeppsson, projektanställd, Sabina Axelsson, projektledare, Anna Lundholm, kultursekreterare i Olofström och Johan Svedberg, Studieförbundet Vuxenskolan. Foto: Kristian Andersson.

Arrangörerna Pernilla Tomasson, kultur- och bibliotekschef i Bromölla, Gunda Jeppsson, projektanställd, Sabina Axelsson, projektledare, Anna Lundholm, kultursekreterare i Olofström och Johan Svedberg, Studieförbundet Vuxenskolan. Foto: Kristian Andersson.

Berättandet i centrum

Av
Oskar Sandström

OLOFSTRÖM/BROMÖLLA/RONNEBY. På lördag börjar den andra upplagan av den litteratur- och läsfrämjande festivalen Berättarkraft. Förra året var det Olofström och Sölvesborg som höll i festivalen. I år har de fått sällskap av Bromölla och Ronneby.

I och med att Berättarkraft slagit rot i Bromölla har festivalen blivit interregional. Det nära avståndet gör att regionsgränsen inte är något problem, säger Pernilla Tomasson, kultur- och bibliotekschef i Bromölla kommun. Berättarkraft vill som namnet antyder sätta berättandet i centrum och hylla det talade och skrivna ordet genom språkcaféer, teater, författarbesök och andra tillställningar under en veckas tid, 8 till 15 november.

Skrönor på biblioteket

Bromölla delar upp sina evenemang mellan biblioteket, Humlescenen och Iföverken, med berättelser bakom stängslen. Den 12 november besöker Sara Arámbula Bromölla bibliotek för en berättarkväll med skrönor och övernaturligheter.

Författarbesök

Ronneby har fokuserat sina arrangemang till Kulturcentrums hörsal. Under tisdagen den 11 november hålls en bok-berättar-bytarkväll med panelsamtal med sex Ronnebyprofiler; Malin Norfall, Jens Svensson, Lena Mattisson, Bengt Mauritzon, Magnus Rosén och Maria Thenor. Dagen efter berättar Ronnebyförfattarna Emma Karinsdotter, Pär Jonasson och Tobias Hultén om författarskapet och sina böcker.
– Det är lokala krafter som fått nationellt genomslag, säger Johan Svedberg, Studieförbundet Vuxenskolan. Han vill också slå ett särskilt slag för KG Malm som kommer till Ronneby på kvällen den 13 november.
– Han är en standup-poet-berättarmusiker och det får man inte missa.

Finska berättelser

Finska föreningen i Olofström har en särskild plats under Berättarkrafts sista dag den 15 november. Föreningen släpper sin bok ”Dessa våra stigar till Olofström”, 23 personliga berättelser om migrationen till Olofström under 60-talet.
– Vi tycker att alla människor har en berättelse att uttrycka, säger Anna Lundholm, kultursekreterare i Olofströms kommun, för att sammanfatta vad Berättarkraft egentligen handlar om. Olofströms kommun har flest arrangemang. Några som kan nämnas är ett seminarium den 12 november i Folkets Hus med fristadsförfattaren Nasrin Madani Zad som flytt censuren i Iran. Den 15 november är det ett Berättartorg i Folkets Hus med föreningar, författarsällskap och bokbord med Olofströmsförfattare.
De deltagande kommunerna går in och stöttar projektet, tillsammans med ABF, Sensus, Bilda och Studieförbundet Vuxenskolan. Även Olofströms kommunala bolag, Region Blekinge och Statens Kulturråd stöttar Berättarkraft.
Fullständigt program för Berättarkraft finns på berattarkraft.org eller Berättarkrafts facebooksida.

null

Publicerad 05 November 2014 14:00