Mathilda Nygårds ?valde att följa sina drömmar och köpa en häst. ?Foto: Privat

Mathilda Nygårds ?valde att följa sina drömmar och köpa en häst. ?Foto: Privat

Att följa sina drömmar bredvid studierna

Av
Anna Ullén redaktion.halmstad@lokaltidningen.se

HALMSTAD. Det är inte alla studenter som väljer det traditionella studentlivet under studietiden. Ibland måste man följa sina drömmar och göra det som känns bäst för en själv. Detta är precis vad Mathilda Nygårds gjorde när hon, som student, köpte sin första egna häst, ”Viggi”.
 
Efter att ha bott i stallet i princip hela sitt liv bestämde sig Mathilda Nygårds efter gymnasiet att ta en paus med hästar för att upptäcka världen och senare börja plugga på universitetet. Efter ett år började hon plugga på Högskolan i Halmstad men saknade hästlivet mer än någonsin.
– Jag kände till slut att jag inte kunna hålla mig längre. I Halmstad fanns det möjlighet till att både plugga och ha en häst, så då beslutade jag mig för att ta den chansen, berättar Mathilda Nygårds.
Valet att köpa en outbildad unghäst var enkelt.
– Jag har alltid velat ha en häst som jag formar helt själv och följer hela vägen från början. Sedan är det en liten ekonomisk aspekt också att köpa en ung och outbildad häst då det är billigare än en äldre vilket gav mig chansen att köpa en fint stammad häst till ett bra pris. Unga hästar tränar och tävlar inte lika mycket heller vilket passar mig perfekt då jag får en lugn start under min studietid när plånboken alltid är tajt, säger Mathilda Nygårds.
Att som student få det att gå ihop ekonomiskt med häst är en fråga om prioriteringar och möjlighet till extrajobb. För Mathilda Nygårds är alltid studierna första prioritet men hon planerar alltid in ett extrajobb så fort skolschemat är lugnare.
– Den största utmaningen är att få ekonomin att gå ihop, så ett extrajobb är en stor faktor för att ha råd med en häst och utöver jobb tillbringas fritiden i stallet. Att jag inte får så mycket tid för mig själv spelar ingen roll eftersom det är i stallet jag vill vara. Det är min egen frizon och där får jag en break från allt.
Trots att det tar mycket tid och kostar mycket pengar så ångrar Mathilda Nygårds aldrig valet att ha köpt en egen häst.
– Att köpa en unghäst är det bästa jag kan ha gjort, det ger mig varje dag ett break i allt som pågår, det ger mig en chans att utvecklas tillsammans med och få följa en häst hela vägen från början och det motiverar mig dessutom till att klara både jobb och studier.
 
De tre bästa sakerna med att ha en egen häst:
Teamkänsla. Ju mer tid du lägger ner, desto mer får du tillbaka. Hästen är en spegel av sin ryttare. Det är ett speciellt band som skapas med hästen och tillsammans blir man ett team.
Motion. Man är alltid aktiv och får röra på sig. Eftersom en häst måste tas hand om varje dag så får man som hästägare ”gratis” daglig motion som man inte ens tänker på.
Stallhänget. Det blir ett härligt socialt häng med de andra i stallet som också tar hand om sina hästar varje dag. Alla är vänner, umgås varje dag och hjälper varandra när det behövs.
 

Publicerad 05 November 2014 10:00