Teater för äldre finns nu i Ronneby

Av
Stina Pettersson

RONNEBY. Det blir en fortsättning för projektet Teater för äldre som har pågått i Karlskrona och Karlshamn. Nu kommer det även till Ronneby kommun.

Framtiden var oviss för projektet Teater för äldre som började som en satsning från Kulturrådets sida för att få in mer kultur i äldreomsorgen. Projektet skulle undersöka om teater kunde användas som friskvård där.
– Och det har vi verkligen sett, säger Annie Gylling, teaterpedagog och projektledare för Teater för äldre.

Två kommuner

Nu har Ronneby och Karlskrona kommun satsat medel från äldreförvaltningen för en fortsättning av projektet och det är nu Regionteatern Blekinge Kronoberg som driver det.
– Vi är väldigt glada, det är kanonkul.

Framför allt är det stor glädje för många äldre och personal som vi har samarbetat med och som är glada att vi kan återkomma till dem, säger hon.

Men det blir ingen fortsättning i Karlshamn som det ser ut just nu.

Projektet har tidigare inte funnits i Ronneby men nu kommer Annie Gylling och hennes kollega Johan Sturesson, som är produktions- och teknikansvarig, att komma hit. De kommer att ha en ny inriktning som de kallar personalinspiration. De tar helt enkelt med sig sina kunskaper från det tidigare projektet för att inspirera till mer teater som friskvård. I Ronneby kommer de till sju utvalda boenden, Lindebo, Ålycke, Ågårdsbo, Vidablick höghuset och låghuset, trygghetsboendet på Hammelinsväg samt Olsgården.

Även i Karlskrona utökar de antalet boenden som deltar i projektet.

Butik och skrock

Till boendena tar de med sig två inspirationspaket, ett där deltagarna får agera kund och butik och ett där de iscensätter skrock och sägner. Utifrån det ska sedan boendena skapa uppdrag under egna teman.
– Detta är ett ännu mer fördjupat arbetssätt än innan.

Det nya projektet har varit igång ett tag och alla har varit positiva till det. I nuläget ska projektet i alla fall pågå året ut. Under det tidigare projektet har de märkt att teater kan användas som friskvård för de äldre, det ger de äldre mycket glädje och bättre minne. De har även märkt att det ger personalen mer arbetsglädje.

Publicerad 01 November 2014 08:00