Willy Persson, ordförande i Företagarna i Ronneby, och Bernt Karlsson, sekreterare. Foto: Stina Pettersson

Willy Persson, ordförande i Företagarna i Ronneby, och Bernt Karlsson, sekreterare. Foto: Stina Pettersson

Vurmar för småföretagarna

Av
Stina Pettersson

RONNEBY. Sist men kanske störst i serien Made in Ronneby är Företagarna i Ronneby. Det är en lokal företagsförening med kopplingar ända till riksnivå.

Företagarna är enligt Willy Persson, ordförande i föreningen i Ronneby, Sveriges största företagarorganisation. Den består av småföretag som allstå har mindre än 50 anställda. Föreningen har anor ända tillbaka till år 1905 och har sitt ursprung i Sveriges Hantverkarorganisation. I dag har den 150 medlemmar i Ronneby från alla möjliga branscher.

Nära samarbete

– Vi verkar för deras bästa, driver opinion och har ett nära samarbete med kommunen och Näringslivsrådet, berättar Bernt Karlsson, sekreterare.

De ser till att företagen har möjlighet att hjälpa varandra. Föreningen vill även locka fler att driva företag.
– Företagandet har höga toppar och djupa dalar. Jag unnar varje människa att få vara där på toppen någon gång, säger Bernt Karlsson.

Han menar att fyra av fem jobb skapas bland småföretagare.
– Småföretagare strävar efter fler ordrar och att anställa fler. Det är det som är roligt, att växa med företaget det finns inget roligare.

Enligt Willy Persson är det dock inte många som vet småföretagens betydelse och det vill Företagarna ändra på. Både han och Karlsson tycker dock att det har blivit en mycket bättre attityd i kommunen kring företagare och att Ronneby är en bra kommun att driva företag i. De har till och med lyckats påverka beslut i kommunen.
– Som företagare var jag på kongress och träffade kommunfolk. Det var någon kommun som hade företagslots och då skrev jag en motion om företagslots som politiker och den har nu gått igenom. Det hade nog inte skett om jag inte hade varit på kongressen och det är vi stolta över, säger Persson.

Det de ser som en fördel med att vara med i Företagarna är att de har en genväg till riksdagen genom sin riksorganisation.

Alltid i opposition

– I riksdagen fattas beslut om förutsättningar för näringslivet. Företagarna är i opposition och lobbyist hela tiden, säger Bernt Karlsson.

Dessutom är medlemmarna inte ensamma eftersom det finns en stor organisation att luta sig mot bland annat vid behov av juridisk hjälp.

Publicerad 12 September 2014 12:00