FAR OCH DOTTER Tom och Emma Nilsson får symbolisera familjekänslan i klubben. FOTO: Peter Enckell

FAR OCH DOTTER Tom och Emma Nilsson får symbolisera familjekänslan i klubben. FOTO: Peter Enckell

Vi invigde Väggahallen med SOC

Emma Nilssons hemmaklubb

Av
Peter Enckell

HEMMAKLUBBEN Emma Nilsson är praktiskt taget uppväxt i Väggahallens bordtennishall. Carlshamns Bordtennisklubb erbjuder en familjär stämning och har genom åren upplevt både toppar och dalgångar. Just nu är stämningen god.
Året var 1974. En utmaning som kunde tyckas vilken klubb som helst övermäktig antogs av nybildade Carlshamns Bordtennisklubb. En av världens mest prestigefyllda tävlingar skulle arrangeras i den nyuppförda Väggahallen. Scandinavian Open Championships, SOC arrangerades med deltagare från hela världen. (SOC har också arrangerats fyra gånger i Karlskrona).

Bra anläggning

Denna flygande start har sedermera blivit en förening där kulturen sitter i väggarna. Den mycket fina träningslokalen i Väggahallen är välbesökt och när det är nybörjarträningar är det allt från ett halvdussin till ett 25:tal unga spelare på plats.
– Efter SOC tror jag inte att vi någonsin får så stora tävlingar i Blekinge. Lyckeby gjorde en fin insats när de arrangerade SM i Östersjöhallen tidigare men alla blekingeklubbar är överens om att det råder brist på bra arenor i länet som klarar allt högre ställda krav. Det är ett handikapp för oss som ändå betraktas som ett anrikt bordtennislän. Sölvesborg låg exempelvis i elitserien i hela 15 år, berättar Tom Nilsson. Och han vet, för han kom därifrån för drygt tio år sedan till Carlshamns Bordtennisklubb.
Klubben har idag ett 100-tal medlemmar varav hälften är aktiva. Damlaget ligger i division ett och är vårt representationslag. Herrarna har lag i både division 4 och 5. Dessutom har klubben lag i veteranserien och flera lag i ungdomsserien.
Under förra säsongen tog klubben inte mindre än 39 klass-segrar i de drygt 20 tävlingar som man deltog i. Det är gott gry i våra ungdomar och det är klart att Emma som närmar sig den högsta Sverige-eliten blir en förebild.

DUBBELSPEL Emma är en av många som delar spelglädjen i bordtennishallen. I bakgrunden är det seniorer som spelar en dubbelmatch. FOTO: Peter Enckell

DUBBELSPEL Emma är en av många som delar spelglädjen i bordtennishallen. I bakgrunden är det seniorer som spelar en dubbelmatch. FOTO: Peter Enckell

Alla ställer upp

Tom Nilsson, huvudtränare i nära samarbete med Jan-Oscar Sandqvist har till sin hjälp, Gustav Åkesson, Jennie Olsson, Moa Winkler och Ebba Jeppsson som alla är engagerade i att utveckla klubbens talanger. Dessutom har klubben ett gäng med ”äldre gubbar” som ställer upp som sparringpartners i vått och torrt för ungdomarna som är på väg upp. Det är viktigt att alla hittar en nivå för sin idrottsutövning och att alla hjälps åt så att klubben är trivsam, samtidigt som spelarna känner sig utmanade att utvecklas, fortsätter Tom.

Vi skyndar långsamt

– En sak som vi är överens om i klubben är att skynda långsamt. De unga ska inte drivas för hårt, då är risken att motivationen försvinner när de kommer upp i åren. De ska hela tiden ha något att se fram emot, säger Tom Nilsson. Viktigt inte mins för Emma. Hon är ju trots allt min dotter, säger han. Just familjekänslan är påtaglig i klubben och kanske är det just det som gör att man trivs och vill fortsätta i klubben, säger Emma avslutningsvis.

Publicerad 29 July 2014 09:00