Emma Karinsdotter har under en dryg veckas tid en ny skrivarlya i Alltidhults skola. Hon är en av Alltidhults intresseförenings kulturstipendiater som får bo på skolan under sommaren i en till två veckor. Foto: Oskar Sandström

Emma Karinsdotter har under en dryg veckas tid en ny skrivarlya i Alltidhults skola. Hon är en av Alltidhults intresseförenings kulturstipendiater som får bo på skolan under sommaren i en till två veckor. Foto: Oskar Sandström

Emma Karinsdotters barnbok tar form i Alltidhults skola

Kulturstipendiaten söker lugnet under skrivprocessen

Av
Oskar Sandström

ALLTIDHULT Under sommaren har Alltidhults intresseförening gett kulturstipendier till kulturutövare som under en till två veckor fått bo i Alltidhults skola. Författaren Emma Karinsdotter bor där fram till på torsdag.
Emma Karinsdotter är tjänstledig projektledare på bokningsbolaget Blixten & Co. Under det senaste året har hon studerat på skrivarlinjen på Skurups folkhögskola och debuterade i vintras med romanen ”Och himlarna ska falla himlarna ska falla himlarna ska falla när du rör vid mig”.

Berättelser för barn

Fram till i morgon har hon bytt hemadressen i Malmö mot Alltidhults skola.
– Jag sökte stipendiet eftersom jag ville ha lite lugn och ro för att avsluta ett projekt, säger Emma Karinsdotter.
Projektet är barnboken ”Ovetenskapliga studier - Bevis för saker som förmodligen aldrig har hänt”. Det är en samling korta berättelser om udda händelser, som Flickchefens tand som får bita i krispiga grönsaker, men snart kommer att falla ut, eftersom det är en mjölktand, och på alla sätt försöker stanna kvar.
– Där barnet ser en berättelse om en tand kanske den vuxne läser in en historia om existentiell ångest. Men målgruppen är barn.
Emma Karinsdotter säger att hon skrivit berättelserna lite med vänsterhanden medan hon jobbat på andra projekt. Det första utkastet till en text skrevs redan 2010. Boken är tänkt att bli klar under augusti. Om den hittar ett förlag så kommer det bli Galagoillustratören Hanna Gustavsson som gör bokens bilder.
– Vi är jättepeppade för det här. Hennes hjärna är skruvad på samma sätt som min.

Mer rutin

Hon har dragit från sina erfarenheter från debutromanen, vilket har gjort den kommande boken enklare att skriva.
– Det är lättare att jobba med flera korta berättelser i stället för en enda stor textmassa. Den förra boken tog tre år att slutföra och den skrev jag medan jag jobbade på Blixten & Co. Det går att skriva en roman medan man jobbar heltid. Det är inte att rekommendera, men det går. Nu har jag fått rutin på skrivandet och skriver ungefär två timmar om dagen. När jag börjar på Skurup igen ska jag gå upp till fyra timmar.

Foto: Oskar Sandström

Foto: Oskar Sandström

Personligt

Namn: Emma Karinsdotter

Ålder: 28 år

Bor: I Malmö, kommer från Ronneby

Gör: Författare, studerar på Skurups folkhögskola, tjänstledig projektledare.

Aktuell: En av Alltidhults intresseförenings kulturstipendater

På fritiden: Plockar bär, cyklar och hänger konstant på biblioteket. De borde ge mig en egen nyckel.

Publicerad 29 July 2014 14:15