Gunnar Landmér ska avveckla sin verksamhet med antikhandel och loppmarknad i Gammalstorp. Foto: Oskar Sandström

Gunnar Landmér ska avveckla sin verksamhet med antikhandel och loppmarknad i Gammalstorp. Foto: Oskar Sandström

Antikhandlaren Gunnar lämnar Gammalstorps skola

Av
Oskar Sandström

GAMMALSTORP Efter fem år släpper Gunnar Landmér taget om Gammalstorps skola där han haft sin antikhandel och loppmarknad. En mening till i ingressen.

– Det har varit en hobby för mig, och inte så ekonomiskt lönande. Men jag har ett intresse för gamla saker och det är också ett tillfälle för att träffa folk, säger Gunnar Landmér. Han är ursprungligen lärare i historia och matematik och har haft en antikhandel i Växjö innan han hamnade i Kristianstad. Ibland har han anlitats som värderingsman av auktionshus och försäkringsbolag. En dag för fem år sedan åkte han förbi Gammalstorps gamla skola.
– Jag såg att skolan var till salu och jag tyckte att det var en väldigt tilltalande byggnad. Jag lade ett bud och fick köpa skolan och lärar- och rektorboståderna intill.

Handlarna försvinner

Under tiden som Gunnar renoverade rektorbostaden och lärarbostäderna för att hyra ut som lägenheter använde han skolan för antikhandel och loppmarknad.
– Jag har sysslat med antikviteter i hela mitt liv och går på auktioner. Jag tycker att det är synd att det knappt finns några antikhandlar kvar längre.

Minner om gamla tider

När Gunnar Landmér säljer skolan finns en antikhandel mindre i Sölvesborg.
– Det handlar inte om att jag har tröttnat, utan att jag vill få tid över till lite annat.
Gunnar visar några av objekten som han säljer. Gårdsplanen utanför skolan är full av saker, precis som varje gammalt klassrum och gymnastiksalen längst upp i skolan.
– Det här är en gammal årder, som en plog men den vänder inte jorden. Men det heter inte att man plogar, utan man ärjar. Den var alldeles torr, så jag har oljat in den. Sådan här går inte att få tag på längre.
Någon meter bort står en gammal gårdspump.
– Den minner om gamla tider, och sånt brukar vara lättsålt.

Vas av glas

Inne i huset står en mängd kristallglas, en hel del av Peter Leek.
– Sådana här glas kommer aldrig att göras igen. Glasbruken stänger och nu fabriksproduceras allt. Ser du månen i bakgrunden? Säger Gunnar Landmér och håller upp Peter Leeks kristallvas.

Publicerad 29 July 2014 08:48