ANNA-KLARA NILSSON är en av ca 100 kvinnor som spelar Lacrosse i Sverige. FOTO: Peter Enckell

ANNA-KLARA NILSSON är en av ca 100 kvinnor som spelar Lacrosse i Sverige. FOTO: Peter Enckell

”Indiansporten” Lacrosse ökar

Anna-Klara Nilsson är redan i landslaget

Av
Peter Enckell

CARLSHAMN VM i Lacrosse har nyligen avgjorts. Några större rubriker i tidningarna eller inslag i tv-sporten har knappast stått att skönja. Vi har träffat en Lacrosse-spelare som varit på tillfälligt besök i Carlshamn.
Anna-Klara Nilsson är 24 år och bördig från Örnsköldsvik. Hon har spelat Lacrosse i ett par år och redan erbjudits en plats i landslaget. Det är kanske inte så konstigt då Anna-Klara visserligen är en stor talang men sporten har ännu inte blivit särskilt stor i Sverige.

Litet förbund

– Vi är ca 250 registrerade spelare och finns bara på ett fåtal platser i landet. I Luleå där jag studerar har vi både herr- och damlag och klubben har på kort tid vuxit till över 50 medlemmar.

Urgammal sport

Lacrosse är egentligen en över 500 år gammal sport som har utvecklats av indianstammar. Från början användes sporten till att lösa konflikter och då bestämdes speltid och storlek på plan av hur svår konflikt det handlade om. Indinanerna tillverkade egna klubbor företrädesvis i trä.
Idag är det förstås annorlunda. Klubborna är i specialmaterial och bladet ser ut som en rektangulär fiskhåv.
Det är inte mycket mer än klubborna som är lika när man talar om herrar och damer.
– Det är som två olika sporter, berättar Anna-Klara. Vi är elva utespelare och en målvakt medan herrarna bara har nio utespelare. Herrarna får tacklas, det får inte vi.
En match spelas på en plan stor som en fotbollsplan. Målen är dock betydligt mindre och kvadratiska 180 cm i var sida. Runt målet finns en cirkelformad målgård och det är alltså tillåtet att spela bakom målen.

Damerna snabbare

När vi tjejer spelar går det i regel betydligt snabbare än när kilarna spelar.
Sporten är oerhört social. Det är ett litet förbund med få medlemmar och de flesta känner varandra. Anna-Klara missionerar gärna om sin sport och det var som sagt en ren tillfällighet att vi träffades i Carlshamn.
Idag spelas Lacrosse i Luleå, Stockholm, med 2 lag, Linköping-Norrköping, Karlstad, Lund och Göteborg.
Anna-Klara Nilsson är född 1990, tre år efter det att sporten introducerades i Sverige. Hon kom med i landslaget redan 2013 och var med och representerade Sverige i VM i Toronto samma år.
När kommer den första Lacrosseklubben startas i Blekinge?

Publicerad 28 July 2014 18:00