FJOLÅRETS aktivitet blev som vanligt välbesökt. Här är det projektledaren Linda Åkesson, i mitten tillsammans med konstnären Jasmine Cederqvist och assistenten Ellinor Åkesson

FJOLÅRETS aktivitet blev som vanligt välbesökt. Här är det projektledaren Linda Åkesson, i mitten tillsammans med konstnären Jasmine Cederqvist och assistenten Ellinor Åkesson

Konsten stöttar Min Stora Dag

Baltic Art Live - Street Performance under Östersjöfestivalen

Av
Peter Enckell

KONST Street Performance kallas det när något händer på gator och torg som kan kopplas till någon form av kulturell verksamhet. Baltic Art är en sådan. Elva konstnärer samsas om ”samma” målning.
Eventet äger rum utanför Flaggenhuset i arkaden under fredagen med start kl 11.000
Linda Åkesson är numera projektledare och har tagit över det som var en del av ett större projekt startades 1997. Konstnärerna målar inför publik och ett gemensamt konstverk som är 20 meter långt växer fram inför nyfikna ögon. Meningen är att man ska kunna köpa en tavla i tre storlekar där den minsta, stor som ett A4-ark, kostar 400 kronor. Dubbelt så stort kostar dubbel och fyra gånger så stort 1.100 kronor. 10% av allt som säljs går till projektet ”Min Stora Dag” som är en stiftelse som hjälper svårt sjuka barn att få sina högsta önskningar uppfyllda. Alla elva konstnärerna tyckte detta var bar och vill man inte köpa konst finns det givetvis en ”hatt” där man kan lägga ett frivilligt bidrag.
De konstnärer som Linda lyckats engagera är Kjell Hobjer, Raisa Uotila, Anton Ingvarsson, Carina Flodin, Gudron Ericsson, Madde ramberg, Lina Josefsson, Bobby Rosqvist, Weronica Nihlzon, Stina Brodén och Ulrika Arvering.-
Linda Åkesson är designer och jobbar dagligen med olika typer av uttrycksmedel. Street Performance är ett av dessa utytryck men här deltager hon inte själv, annat än som projektledare. Det som en gång kallades Montmarter och var en del av ett störr Baltic Art har nu blivit ensamt moment. -Men jag tuggar på en utvecklingsmodell som jag hoppas kommer redan nästa år, säger Linda Åkesson.
Kanske blir det som 1997 med konstutställning i butikernas skyltfönster, separatutställningar, stipendieutdelningar med mera.
I år kommer Baltic Art inte att skymmas av förberedelserna till Östersjöloppet då start och mål kommer att ske i Rosengården. Baltic Art packar ner sina paletter vid 20-tiden, lagom till att Festivalparaden passerar förbi på Rådhusgatan.

Publicerad 12 July 2014 08:00