Adam Svensson, Hanna Bäckman, Christoffer Österhof, Hilda Bergqvist och Pontus Larsson kommer att dramatisera vandringarna. Foto: Ronneby kommun

Adam Svensson, Hanna Bäckman, Christoffer Österhof, Hilda Bergqvist och Pontus Larsson kommer att dramatisera vandringarna. Foto: Ronneby kommun

Drama och historia i parken

Av
Stina Pettersson

RONNEBY. De dramatiserade stadsvandringarna fortsätter även i år. Men nu får de sällskap av vandringar i Brunnsparken.

På tisdagar fram till den 5 augusti kommer det att vara dramatiserade stadsvandringar i centrum likt de senaste två åren, men med nytt manus.
– Samma personer kanske är med men det är inte samma manus. I år är Erik XIV med igen men inte med samma repliker, säger Jeanette Rosander, turism- och evenemangssamordnare i kommunen.

Vandringar i parken

Nytt för i år är dessutom att det blir dramatiserade vandringar i Brunnsparken.
– Eftersom parken blev utsedd till en av de mest inspirerande parkerna. Så ska vi ha dramatiken där. Det är kul att lyfta det, säger Jeanette Rosander.

De kommer att pågå torsdagar till den 7 augusti och startar vid Brunnskällan. Under vandringen berättar guiderna om parkens historia till exempel om hur besökarna brukade dricka brunn. På söndagar kommer det även vara möjligt att själv ta sig en klunk av Brunnskällans vatten.

Den guidade vandringen i Brunnsparken kommer att gå från Brunnskällan bort mot gamla naturum och sedan mot Direktörsvillan. Därefter följer den dammen bort mot Brunnsparkens restaurang och café och passerar sedan Italienska villan och Brunnshallarna innan den avslutas vid källan.

Dramatiseringarna görs av ungdomar från Ronneby Folkteater. I år är det Hilda Bergqvist, Christoffer Österhof, Pontus Larsson, Adam Svensson och Hanna Bäckman som har det som sommarjobb. Regin står Hanna Bäckman och Timmie Hansson för, Urban Jönsson har skrivit nytt manus till båda vandringarna och Håkan Robertsson är producent. De kommer att bjuda på korta och underhållande scener ur Ronnebys historia.

Blir högtryck

Biljetter till vandringen i Brunnsparken köps på Ronneby stadsbibliotek och kan bokas i förväg.
– Nu börjar folk få semester och jag tror att det kan bli högtryck. Folk tycker att det är kul och spännande. Jag tror att det blir jättebra.

När Rosander gick med under den första stadsvandringen för i år hörde hon många som sa att de även skulle gå vandringen i parken.

De nostalgiska vandringarna som var förra sommaren fortsätter dock inte i år.
– De var mitt på dagen och många tyckte att det var jobbigt. Men de var välbesökta ändå.

Själva guidningarna håller Anders Johnsson och Therese Bohnsack i.

Publicerad 12 July 2014 12:00