Stefan Nilsson, som driver Järnaviks camping, och Tommy Johansson, chef för kultur- och fritidsförvaltningen, är nöjda med den nya handikapprampen. Foto: Stina Pettersson

Stefan Nilsson, som driver Järnaviks camping, och Tommy Johansson, chef för kultur- och fritidsförvaltningen, är nöjda med den nya handikapprampen. Foto: Stina Pettersson

Satsar på tillgängliga badplatser

Av
Stina Pettersson

JÄRNAVIK. Ronneby kommuns första moderna handikappramp är på plats på Järnaviks badplats. Fler kommer att sättas upp framöver i en satsning på att öka tillgängligheten.

I Ronneby finns 16 kommunala badplatser och de flesta sköts i dag av föreningar. Förra året påbörjade kommunen en satsning på badplatser med ett treårsperspektiv. Första året gjordes inventering och reparering, bland annat reparerades badbryggan ute vid Ekenäs.

Mer tillgänglighet

Nu under andra året har de fortsatt investera i nya bryggor. På Järnaviks badplats innebar det att en handikappramp anlades som ökat tillgängligheten för alla.
– Vi jobbar hårt och målinriktat i kommunen för tillgänglighet för alla. Det här är första handikapprampen. Om personer med funktionsnedsättning ska kunna vara med så måste alla badplatser vara tillgängliga, säger Tommy Johansson, chef för kultur- och fritidsförvaltningen.

Nästa år ska även badplatsen i Ekenäs få en handikappramp. Sedan ska kommunen se över om det är fler platser som behöver en sådan. Tommy Johansson menar att de ofta missade tillgängligheten i sin planering tidigare men att de nu har ett annat tänk när de jobbar.

Det har funnits en handikappbrygga i Järnavik innan men inte i samma skick som den nya. Den här är byggd så att personer med rullstol ska kunna använda den utan att komma ner till botten med risk att fastna. Dessutom är den lättare och delbar så att den kan bäras av två personer. Den är i aluminium vilket ett annat material än tidigare handikappbryggor är gjorda i och där med också mer stabil.
– Detta är ett pilotprojekt. De här bryggorna finns inte på så många ställen, de är ganska nyligen framtagna.
– Många andra kommuner har trä. Vi ligger lite i framkant när det gäller tillgängligheten här, säger Johansson.

Lockar fler

Redan nu har Järnavik fått fler badgäster tack vare bryggan. En hel grupp på 13 personer med funktionsnedsättningar besökte badplatsen förra veckan just eftersom den hade rampen.

Anledningen till att den första nya handikapprampen hamnade i Järnavik beror på att den tidigare bryggan var i dåligt skick där. Sammanlagt har bryggan kostat 129 000 kronor.

Publicerad 11 July 2014 12:00